Солидните 112 лева на декар достигнаха офертите на започналия вчера търг за отдаване под наем на земи от държавния поземлен фонд в Русенско. Рекордната рента бе предложена за парцел от 225 декара в землището на Глоджево и само от него държавата ще прибира по 25 хил. лева в следващите 7 години. 
На вчерашния търг бяха разиграни парцели в три русенски общини - Борово, Бяла и Ветово, като оферти за тайния търг бяха подали 35 земеделски производителя от областта. Двама от тях отпаднаха още в началото заради непълноти в документите, но въпреки това за повечето терени имаше сериозно наддаване. Много добри цени бяха предложени на държавата за нивите й в землищата на Волово, Босилковци и Бяла, където най-добрите оферти бяха на нива 80-88 лева. В повечето землища обаче цените се движеха в диапазона 60-75 лева за декар. 
Земи от Държавния поземлен фонд бяха предложени за два различни периода - 7 години и 1 година, като за късия период нормално офертите бяха по-ниски. Тази разлика обаче не е толкова впечатляваща както в предишни години, а в отделни землища изобщо липсваше. Което би трябвало да означава, че очакванията на зърнопроизводителите от областта не са за някакви значими покачвания в пазарните нива на рентите.
Днес ще бъдат отворени и офертите за общините Две могили, Иваново и Русе, а утре - за Сливо поле и Ценово.
Както „Утро“ писа, Областна дирекция „Земеделие“ пуска на търг общо 12 600 декара държавна земя. Най-голямата част от тях - 8040 декара, се отдават за период от 7 години. Други 3613 дка търсят наематели само за 1 г. Огромната част от парцелите в списъка са с размер 10-15 декара, но има още няколко с размер 200 и повече декара, към които интересът е много голям.