Средно с около 40-50 минути се удължава времето за преминаване на Дунав мост между Русе и Гюргево заради ремонта, който се извършва в румънския участък на съоръжението.
Движението се осъществява само в едната лента, тъй като лявото платно на моста се подменя изцяло.
През деня трафикът се регулира от работници, които според интензивността на движението пропускат автомобилите от двете страни, а вечер стесненият участък се обслужва от светофарна уредба. Според редовно преминаващи по моста пътници най-напрегнати са следобедните часове, когато на шофьорите им се налага да чакат заклещени на самия мост между тировете по 50 минути. По това време румънци и украинци се прибират от българските курорти, а рано сутринта пък има натоварване от молдовци и румънци, които предприемат пътуване към Гърция, Турция и Черноморието.
Напрежение и притеснения сред изчакващите предизвикват вибрациите от преминаващите тирове и влакове по моста, когато въпросните превозни средства са върху него, и то само в едната му лента. По думите на зам.областния управител на Русе Явор Янчев обаче това не е проблем, защото всички детайли свързани с настоящия ремонт са обсъдени предварително и няма забрана превозните средства да изчакват на моста.
Тъй като ремонтът на Дунав мост в румънския участък е основен, се налага да се отливат изцяло нови платна. Предвижда се на няколко пъти съоръжението да се затвори изцяло за автомобили, като румънската страна ще обяви датите предварително. Спирането на движението се налага заради подмяната на бетонните плочи, когато е необходимо да няма никакви вибрации по съоръжението.
Пълно затваряне на моста ще има поне три пъти за по около 8 часа в тъмната страна на денонощието, когато трафикът е по-малък, обясни Янчев. Към момента единствената забрана за преминаване по моста е за извънгабаритните товари.
„Търсихме алтернативни варианти за преминаване и подсигуряване превоза на извънгабаритни товари. Оказа се, че това е невъзможно в настоящия момент. Имам предвид варианта за възстановяване на фериботната връзка Русе-Гюргево. Причините за това са различни. От една страна инфраструктурата от румънска страна не го позволява, а от друга страна нашите митнически власти, не могат да изпълнят изискванията, които са за проверка и обслужване на преминаващите товарни автомобили“, обяснява пред агенция БГНЕС Явор Янчев.
До средата на август ще влезе в сила и нова организация на движението на товарни автомобили.
„Конфликтната точка при преминаване на кръговото движение ще бъде променена и транзитно преминаващите товарни автомобили вече да влизат през т.нар.товарен портал на ГКПП. Това ще създаде възможност да няма конфликтна точка в района на кръговото и по този начин да бъдат избегнати задръстванията, които се получават регулярно към настоящия момент в пиковите часове, както и в края на седмицата“, каза Янчев.
Очаква се сроковете по ремонтните дейности на Дунав мост да бъдат спазени и той да приключи в средата на декември тази година.