Правителството на Австралия обави намеренията си до 2020 година да убие повече от 2 млн. диви котки в опит да запази десетки други видове, които са застрашени от четириногите хищници. 

"Дивите котки ще бъдат обявени за вредители и ще бъдат улавяни с прилагането на различни методи", коментира австралийският министър на околната среда Грег Хънт, който представи новата петгодишна стратегия в мелбърнската зоологическа градина. Той обясни, че методите включват залагане на капани, застрелване или отравяне. 

Пред националното радио комисарят, отговарящ за застрашените видове в Австралия Грегъри Андрюс, коментира, че министър Хънт "обяви война на дивите котки и поиска от мен да отговарям за програмата". 

"Много важно е да се отбележи, че ние не мразим котките. Ние просто отчитаме вредите, които те нанасят на дивата природа... Повече от 120 австралийски вида са в риск от разрастването на популацията на дивите котки. Научните изследвания са пределно ясни, че котките са най-голямата заплаха", обясни Андрюс. 

Властите ще оградят десет района в рамките на 10 млн. хектара земя, които трябва да бъдат "очистени" от диви котки. За изпълнението на стратегията ще бъдат похарчени 6.6 млн. долара. 

"Това, което аз бих искал, е да дойде и допълнително финансиране. Има и други проекти, които искаме да насърчим. Специално за този проект искаме да ангажираме и неправителствени организации, които да ни подкрепят допълнително", каза Хънт, цитиран от Guardian.

Според изданието Австралия има един от най-слабите резултати по опазването на видовете. До момента са изчезнали около 29 местни вида бозайници, а един от най-застрашените от котките видове е големият зайцеподобен бандикут, известен още като голямо билби (вижте снимките).