Началникът на отдел „Закрила на детето“ в Бяла Виолетка Йорданова е била обсипана с ругатни, обиди и физическа агресия от страна на недоволен местен ромски клан. Служителите от отдела пък се заключили в стаите си, за да не станат жертва на физическо посегателство.        
В резултат от суматохата се наложило сградата на социалното ведомство да бъде охранявана от полицаи.
Раздорът настъпил в сряда след решение на социалната служителка 14-годишно момче да бъде изведено от семейството си и да бъде настанено в дома в Брестовица. Причината - побоите над детето били ежедневие, родителите му не се грижели за него и често се лутало безпризорно по улиците. Самото момче признало, че „не иска при мама и тати“. Има данни, че семейството му имало навика да го малтретира за удоволствие след алкохолна почерпка.
Когато обаче разбрали, че момчето ще бъде изведено от дома и настанено в Брестовица, а с това ще спрат и детските добавки, 7-8 души от рода му наобиколили социалното учреждение в Бяла. От Агенция „Социално подпомагане“ съобщават, че Йорданова е била нападната от майката на детето, спрямо което е предприета мярка за закрила. Тя е освидетелствана от съдебен лекар и ще потърси възмездие по съдебен ред.
За да избегнат агресията, останалите социални служителки в отдела се заключили в стаите си. Заедно с тях било и детето, заради което се вихрел скандалът.
В обедните часове директорът на социално подпомагане извикал на помощ екипи на полицията. Въпреки униформеното присъствие циганите продължили шумно да проклинат работниците и да псуват на поразия.
В края на деня на служителите е осигурена охрана докато напускат работните си места, а част от тях са били ескортирани до колите си, за да могат безпрепятствено да поемат към домовете си.
Все още в беленското полицейско управление няма постъпила жалба от нападнатата социална началничка.
От АСП припомнят, че през февруари в Бяла Слатина жена е била глобена със 100 лева за дребно хулиганство, след като извършила вербална и физическа агресия спрямо служител в местната дирекция „Социално подпомагане“. И посочват, че само от началото на годината са няколко случаите на нападнати служители от социалната сфера.