Три пъти осъждан мъж, който претендира, че е невменяем и не осъзнавал какво прави, влиза в затвора за грабеж на 78-годишна пенсионерка. Това реши на първа инстанция състав на Русенския районен съд.
Мъжът действително имал лека умствена изостаналост, но магистратите обърнаха внимание, че това не му е пречило да извършва множество сделки и да преценява изхода от тях. Съдът сметна и че допълнителна психиатрична експертиза не е необходима, каквито искания имаше защитата му. 
През 2014 година той започнал търговия с дърва за огрев. Купувал ги от кубратска фирма и ги препродавал на жителите на селата на територията на областите Русе и Силистра. Клиентите си намирал случайно - докато обикалял улиците на малките населени места и обяснявал какво предлага. Така попаднал и на 78-годишната старица от Ново село. На 11 март 2014 година двамата се договорили да й достави дърва за 150 лева. Разтоварил колкото материал преценил в двора на къщата на пенсионерката и влязъл в дома й да си иска парите. Бабата обяснила, че няма да плати, докато не види разтоварените дърва. Това обаче не се харесало на търговеца и той настоял веднага да му дава парите. Пенсионерката излязла корава и заявила, че разтуря сделката и въобще не му иска дървата. Това изнервило търговеца, блъснал жената и тя паднала по гръб на пода. В това време, докато била в беззащитна позиция, хитрецът бръкнал в джоба й и си взел исканите 150 лева, след което набързо отпрашил. По-късно майка му върнала парите на ограбената пенсионерка.
Съдът отчете ниската стойност на грабежа, макар това да е съществен процент от пенсията на всеки български гражданин, както и тежкото положение на търговеца. Затова сметна, че той заслужава наказание под минималното, което законът предвижда. Въпреки това затворът не му се размина и ще трябва да изтърпи четири месеца зад решетките. И тъй като извършил грабежа в изпитателния срок на предишно свое осъждане, ще трябва да излежи още 3 месеца по старата присъда. Решението може да се обжалва.