„Черно море“-“Динамо“ /Минск/ - 1:1, „Берое“-“Брьондби“ - 0:1 са нерадостните резултати в първите мачове от втория предварителен кръг за Лига Европа. По всичко изглежда, че варненци и старозагорци ще повторят „славния“ път на „Литекс“, който изгоря още на старта срещу „Йелгава“! 
А беше един оптимизъм, еуфория, едни закани - как беларусите не били нещо особено, пък, виж, датчаните далеч не били онова страшилище от времето на братята Лаудруп!
Само с вяра и приказки не става, трябва и можене. А нашите не могат, въпреки че „Черно море“ излезе на терена с 8 чужденци. Двамина влязоха като резерви, дебют за 17 минути записа и бившият футболист на „Дунав“ Андреас Васев.    
„Берое“ мина само с 5 чужденци, „Литекс“ се издъни срещу „Йелгава“ с общо 7 легионери, 8 бяха футболистите с небългарска кръв в състава на „Лудогорец“ за мача с „Милсами“.  
Да смятаме - 8+5+7+8=28! Като за „богата“ България, която прелива от тъй наречените академии за суперталанти, никак не е зле! 
Както е тръгнало, президентът на БФС Боби Михайлов може и да не изгледа на живо през този сезон мач на български отбор. Той няма навика вече да следи пряко двубои от вътрешното първенство, но докато „Лудогорец“ трупаше през миналата година точки за националния еврокоефициент, си правеше труда да иде на официалната трибуна. Тогава успехите на „Лудогорец“ трябваше да минат за успехи на БФС. Ало, критикарите, виждате ли колко добре се справяме като ръководители на футбола!
А сега, когато е почти сигурно, че „Берое“ и „Черно море“ ще са аут от Европа, да считаме ли, че провалът им е провал на БФС?
Всъщност, по този въпрос трябва да чуем дежурния анализатор Йордан Лечков. Бившият кмет на Сливен засега мълчи, но той, Михайлов и събралите се около тях  активисти от „четвъртите в света“ съсипаха българския футбол толкова талантливо, че догодина може да осъмнем с шепа отбори като в женското баскетболно първенство. 
И при такава нечувана вътрешна конкуренция нечувани от никого извън страните им футболни лилипути ще започнат да ни бият където ни хванат. И то с разлика.