С кафе и сладкиши почерпи журналисти вчера директорът на Историческия музей Николай Ненов за защитеното преди дни професорско звание. Той е вторият директор на български музей с такава научна титла - малко преди русенеца професор стана шефът на Историческия музей във Варна Валентин Плетньов. 
Шестима професори и една доцентка са рецензенти на Николай Ненов в продължилата близо половин година процедура по присъждането на званието в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българската академия на науките. Ненов защитава професура със своята мащабна разработка „Общуване с наследството. В търсене на музейни траектории“. Фокусът в нея е именно върху историческото наследство, върху това, което си избираме от миналото, за да определим като наследство и да го поставим в пресечната точка на миналото и работата в музея, обясни проф. Ненов. За него от особена важност са два от акцентите - управлението на наследството и споделянето му с публики. До месец-два той очаква изследването да излезе в книга. 
Проф. Николай Ненов е директор на Регионалния исторически музей в Русе от 2001 г. Той преподава също в Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.