Обиден и наклеветен ли е специалистът от Центъра за психично здраве д-р Бойко Иванов с изречени в национален телевизионен ефир квалификации, че е „отмъстителен, лош човек“ и „не е порядъчен лекар“ и че е виновен за смъртта на негова пациентка? Този въпрос веднъж вече получи своя отговор, но се оказва, че трябва да бъде преразгледан. С това решение излезе Русенският окръжен съд, който върна делото за ново разглеждане на първа инстанция.
Казусът стигна до съд, след като д-р Иванов чул от ефира на Нова телевизия квалификациите по свой адрес. Те били изречени в предаването на Милен Цветков от дъщерята на пациентка, лекувана в Психодиспансера, която починала в болничното заведение след задавяне.
Изразеното мнение лекарят преценил за обидно и клеветническо, затова заведе дело и поиска да изчисти името и репутацията си. Предяви и символичен граждански иск за обезщетение - на стойност от 1 лев.
На първа инстанция Районният съд сметна, че дъщерята, изгубила майка си, е виновна за отправените обиди я глоби с 1000 лева. Отделно на доктора бе присъдено исканото обезщетение от 1 лев. По останалите обвинения - за клевета и приписване на убийство, жената бе оправдана. Решението бе оспорено и от двете страни в съдебния спор.
На втора инстанция окръжните съдии видяха съществени нарушения по време на разглеждане на делото. Обвинената в клевета и обида жена, както и засегнатият лекар нямали възможност да се запознаят с конкретните параметри на обвинението и да организират поведението си в съдебния процес. Затова съдът сметна, че делото трябва да започне наново от друг съдебен състав на Районния съд.