Първият концерт от тазгодишното издание на лятната музикална академия „Алегра“ беше галата, в която взеха участие виртуозите-преподаватели в академията и русенските филхармоници. Преди година, когато „Алегра“ прохождаше, си пожелахме и ние като фестивала „Мартенски музикални дни“ да доживеем до 50-годишен юбилей, ето че вървим упорито към това, каза с усмивка основателят и артистичен директор на академията Петър Найденов. 
Самият той се включи като контрабасист в бляскавия концерт, в който музикантите, водещи майсторските класове, интерпретираха творби на Моцарт, Виенявски, Стравински, Сен Санс, Брандт. Вълшебните изпълнения на цигуларя Бартек Низиол, пиано дуото Аглика Генова и Любен Димитров, тромпетистът Вим Ван Хаселт под диригентството на маестро Йоханес Шлефли превърнаха концерта в зала „Филхармония“ в приказно музикално приключение. Публиката дълго и всеотдайно аплодира виртуозните изпълнения, като със специален аплауз възнагради таланта на най-младия студент тази година - 23-годишния цигулар Арата Юми, солирал в Моцартовата соната, и с продължителни аплодисменти се опита да върне за бис дуото Генова-Димитров. 
Предстоят още пет концерта, в които 50-те млади музиканти ще покажат дарби и научено по време на мастеркласовете. Тази вечер от 17 ч в зала „Европа“ е заключителният концерт на пианистите, а от 19 ч в зала „Филхармония“ ще се изявят част от диригентите. В събота вечерта в същата зала и в същия час е вторият концерт на диригентския мастерклас. В неделя и в понеделник от 19 ч в зала „Европа“ ще се представят съответно цигуларите и тромпетистите. Всички концерти са с вход свободен, напомнят от академия „Алегра“.