Един от седемте задържани ръководители на ФИФА беше екстрадиран в САЩ, съобщиха от швейцарската прокуратура.

"Първият от седемте ръководители на ФИФА беше екстрадиран от Швейцария в САЩ на 15 юли. Той беше придружен от трима полицаи от САЩ до летището в Цюрих, откъдето отлетя за Ню Йорк", казват от прокуратурата.

Според публикациите това е президентът на КОНКАКАФ и вицепрезидент на ФИФА Джефри Уеб, въпреки че в съобщението на прокуратурата се споменава, че лицето не иска да бъде назовавано.

БГНЕС припомня, че малко преди изборите за нов президент на Световната футболна централа, няколко високопоставени чиновници от ФИФА бяха арестувани в Цюрих по обвинения в корупция. Сред арестуваните бяха вицепрезидентите на организацията Джeфри Уеб и Еухенио Фигередо, както и бившият вицепрезидент Джак Уорнър. Задържани бяха и Едуардо Ли, Хулио Роча, Костас Такас, Рафаел Екскивел, Хосе Мария Марин, Николас Леос, свързаните със спортния маркетинг Алехандро Бурзако, Арън Дейвидсън, Уго Джинкис и Мариано Джинкис, както и Хосе Маргулис, който е играл ролята на посредник при незаконните плащания. Два дни след акцията се състоя конгреса на ФИФА, на който Сеп Блатер беше преизбран за петия си мандат, но дни по-късно швейцарецът подаде оставка.