Вече имаме 30 кандидати за най-новите ни бакалавърски специалности - „Евроатлантическа и глобална сигурност“ и „Сигурност за граждани и собственост в трансгранична среда“. Това съобщи ректорът на Русенския университет проф.Христо Белоев, който вчера обяви, че от четвъртък, 9 юли, акредитацията на университета в новото направление „Национална сигурност“ вече е факт. 
Тази година ще бъдат приети общо 50 студенти в направлението, като обучението ще протича във факултет „Бизнес и мениджмънт“, в катедрата по европеистика и международни отношения. И двете специалности са нова ниша, към която ние се ориентираме, за да подготвяме кадри за министерствата на външните и вътрешните работи, ДАНС, Националната разузнавателна служба, обясни Белоев. Приемът ще бъде с оценките от матурите, добави той, като подчерта, че вероятно от следващата година дисциплините ще се преподават и на английски, така че да могат да кандидатстват и чужденци.
През тази година в Русенския университет са обявени 2400 места за новия прием, предполагам, че ще приемем около 2000 студенти, каза ректорът. И посочи, че традиционно голям е напливът от кандидат-студенти в педагогическите специалности, където за едно място се състезават 5 души. Голям е интересът също и към специалностите във факултета по обществено здраве и здравни грижи. Третото направление, което се радва на трайно внимание от страна на кандидатстващите, е свързано с компютърните и транспортните специалности. Традиционно липсват кандидати за инженерните специалности, при все че пазарът и по-конкретно русенската икономика имат нужда от такива специалисти, каза Белоев. 
Увеличават се студентите от чужбина, които избират да получат висшето си образование в Русенския университет, стана ясно на пресконференцията вчера. 24 младежи от Индия са подали документи, наесен ще пристигнат също млади хора от Непал, Виетнам и Камерун. Ще приемем над 100 студенти от чужбина, като също по традиция немалко сред тях са от българската диаспора в Украйна и Молдова, обясниха от ръководството на университета.