Дузина неправителствени организации са внесли обръщение към депутатите от Народното събрание да бъде издигната кандидатурата на юристката от Русе Анели Чобанова за национален омбудсман. По принцип мандатът на омбудсмана Константин Пенчев изтича през октомври, но Народното събрание взе решение да гласува новия още на 20 юли. До днес предложението за наследник на Пенчев бе само едно: Мая Манолова от БСП. 
Още в петък седем НПО се обадили на Анели Чобанова да я попитат дали е съгласна да бъде предложено нейното име за поста на омбудсмана. Дадох съгласието си, още повече, че с тези организации работя още откакто бях народен представител, коментира за „Утро“ Чобанова. В 39-ото НС тя бе основала и ръководила неформалната група „Парламентаристи за взаимодействие с хората с увреждания и лицата в неравностойно положение в България“, припомнят НПО-тата. И добавят, че русенката е помогнала на много ощетени хора и организации като основател и член на Комисията за защита от дискриминация от 2005-2012 г., още повече, че специалните й ресори бяха защита правото на труд, правата на хората с увреждания и правата в здравеопазването. 
След като в понеделник обръщението на НПО е внесено в парламента, към него продължават да се присъединяват още организации. Кампанията върви лавинообразно, казват от Центъра за защита правата в здравеопазването, Конфедерацията за защита правата на децата, сдружение „Бащи за отговорно родителство“, Националната мрежа на родителите, Асоциация за детско развитие „Член 24“, Националния алианс на хората с редки болести и други. Вчера неправителствените организации са взели решение да поискат удължаване на срока за издигане на кандидатури, за да не се проведе „състезание с един кон“, ако номинацията на Манолова остане единствена. 
Малко странно изглежда самотната червена кандидатура за позиция, която е достатъчно отговорна и престижна. Не сме коментирали в парламентарната група на Патриотичния фронт евентуално предложение за Анели Чобанова, каза русенският народен представител от ПФ Искрен Веселинов. Той съобщи, че са обсъждали варианта Манолова, но без да вземат решение да подкрепят или не. Според русенския депутат не е изключено да има договорка между ГЕРБ и БСП постът да бъде „даден“ на Мая Манолова. 
Междувременно в късния следобед вчера стана ясно, че от Реформаторския блок са предложили сегашния омбудсман Константин Пенчев да остане народен защитник за втори мандат. Така състезанието вече не е с един кон и настояването на НПО за удължаване на срока по тази причина става излишно.