21-годишният Славомир Стоичков, който на 9 юни отвлече бившата си приятелка и я подложи на тежък тормоз в къща за гости в Писанец, поиска да бъде освободен от ареста. Според адвоката му обвиненията срещу момчето са недоказани, а Славомир е невинен. Самият младеж заяви пред съда единствено, че иска да бъде пуснат под домашен арест.
Славомир бе задържан за постоянно в ареста на 12 юни, след като приятелската разходка из Търговище с бившата му любима Невена имала шокиращ край. Младежът решил да отвлече момичето и тръгнал с нея към Писанец, където живеела баба му. Още по пътя 23-годишната му пленница отнесла удари, а терорът продължил и в стая за гости в селцето. Невена паднала през прозореца от втория етаж на хотелчето, след като е била наръгана три пъти с нож в корема. В стаята пък Славомир бе открит с кървящи китки на ръцете, след като опитал да си пререже вените. След издевателствата Невена лежа в Интензивното отделение на русенската болница в тежко състояние. 
„Задържането на Славомир е излишна и строга мярка. Майка му има нужда синът й да е на свобода. След събитията от 9 юни момчето има нужда от психолог, а майка му вече му е уредила посещение, стига да бъде пуснат от ареста“, заяви адвокатът на младежа, който е обвинен в опит за убийство и отвличане на изгората си.
Прокуратурата за пореден път подчерта, че Славомир трябва да остане в ареста, тъй като престъпленията му са категорично доказани. Освен това той е изключително агресивен и без провокация проявява неподозирана злоба. Такъв изблик на нечовешки гняв срещнала бившата му любима Невена, въпреки че с нищо не е дала повод, посочи още държавното обвинение. Ако бъде признат за виновен, Славомир може да лежи между 10 и 20 година в затвора.
След като момичето се възстанови след тежките наранявания, е разпитано няколко пъти като пред разследващите органи направило опит да оневини Славомир. В психологията това поведение на жертвата има специално име - Стокхолмски синдром. Нейните показания, според които едва ли не момчето не й е направило нищо лошо и сама е искала да се нарани и да скочи през прозореца, бяха изтъкнати и от адвоката на Славомир, тъй като са в контрапункт с обвинението срещу него.
Въпреки това състав на Русенския окръжен съд прецени, че смятаният за брутален насилник младеж трябва да чака присъда задържан и не го пуснаха под домашен арест. Мярката за неотклонение може да се обжалва.