Максимум до 10 минути трябва да се изпълняват поръчките за студени предястия, салати и аперитиви в заведенията 5 звезди и 4 звезди. В заведенията 3 звезди и 2 звезди това време е ограничено до 15 минути. За всички останали ястия и напитки поръчките трябва да се изпълняват до 20 минути. Това е записано в последния вариант на новата Наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, която Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане.
За отделни видове аламинути и ястия с по-сложна технология сервитьорът е длъжен да предупреди, че поднасянето им ще се забави. За всички категории пък важи изискването отварянето на бутилираните напитки - безалкохолни, бира и вино, да се извършва пред погледа на клиента при поднасянето им.
Наредбата за първи път поставя изисквания към новосъздадените по смисъла на Закона за туризма туристически обекти - апартаментните туристически комплекси, хостелите и апартаментите за гости. Облекчават се изискванията към по-малките обекти с по-ниски категории с цел подпомагане на малкия и средния бизнес. В същото време са завишени изискванията към висококатегорийните хотели.
Фиксирани са размерите на телевизорите в помещенията за нощуване, броят и видът на възглавниците, съдържанието на мини-бара, броят на кърпите в банята и т.н. За първи път са разписани изисквания към менюто на закуската, към услугата „ол инклузив“ и др.