Изкараните под ключ 2 месеца и половина в следствения арест в Русе станаха повод задържан да поиска обезщетение за причинените физически и психически травми от престоя си там.
Мъжът, който вече търпи присъда в затвора в Белене, поиска Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ да му плати 10 000 лева. Причината - липса на здравословни санитарно-битови и хигиенни условия, липса на течаща вода и собствен санитарен възел, недостатъчно пространство в килията, които накуп са допринесли до емоционален срив, придружен със стомашни проблеми и необщителност.
Административният съд отчете, че действително арестантът е претърпял неудобства, тъй като липсата на санитарен възел в килията наложило в отделни случаи да се позлват пластмасови съдове за облекчаване на физиологичните човешки нужди. Иначе баните и тоалетните се посещавали от задържаните по график - три пъти дневно. Извън него арестантите се извеждали за ползване на тоалетна при сигнализиране чрез бутоните в килиите или при почукване на вратата. 
Следва да се приеме, че задържаният е претърпял неприятни изживявания за продължителен период, което се квалифицира като унижение на човешкото достойнство и изтезание, мотивираха се магистратите. И посочиха, че няма спор, че в определени периоди затворникът е бил с двама и трима души в килия и не е разполагал с минималните 4 кв.м пространство, които му се полагат. Съдът обаче отхвърли като недоказани претенциите му, че е преживявал емоционален срив, като посочи, че дори съкилийниците му разказали, че той предимно спял. Нямало доказателства и за стомашни болки и страдания.
Затова съдът сметна, че неудобствата, които задържаният е изтърпял през периода 28 март - 13 юни 2013 година, могат да се компенсират с обезщетение от 250 лева. Сума, далеч по-малка от претендираните 10 000 лева. Решението обаче може да се обжалва пред Върховния административен съд.