25-годишен строител, който изтърпява третата си присъда, бойкотирал една от наложените му пробационни мерки. Младежът отказал да полага общественополезен труд и затова от службата поискаха наказанието му да бъде променено.
Йордан С. има присъди за шофиране пиян, за причиняване на катастрофа със значителни щети и за хулиганство - скачал с обиди и юмруци на полицейски служители.
Последно е осъден на пробация през 2013 година. През първата година изпълнявал пробационните си мерки, включително и безвъзмездната работа в полза на обществото. Втората година обаче се трудил само 28 часа в полза на обществото. Пробационният инспектор, който работи с Йордан, обясни, че младежът има навика често да нарушава присъдата си. Подписвал се редовно, но избягвал срещи с инспектора, като се оправдал, че ходи на работа и се грижи за болни роднини. Заради пропуските имал и предупреждения, че ако продължава в същия дух, ще влезе в затвора. Въпреки че нарушава присъдата си и не я изпълнява адекватно, от службата поискаха да се даде последен шанс на 25-годишния мъж и пробацията му да бъде видоизменена вместо да бъде вкаран зад решетките. А конкретното предложение - вместо да работи, Йордан да бъде задължен да си стои вкъщи от 22 часа до 6 часа сутринта. Дали спазва наказанието ще бъде следено чрез електронна гривна.
Съдът обърна внимание, че Йордан е на крачка от затвора и му направи забележка, че присъдите не са концерт по желание. Магистратите посочиха, че на младежа вече са правени компромиси с леки присъди и че вероятно те са към своя край. Въпреки това обаче решиха, че предложението на пробационната служба има основание. Така вместо да изработи оставащите от присъдата му 72 часа общественополезен труд, Йордан ще трябва половин година да стои наказан вкъщи през тъмната част от денонощието.