Две русенски училища и три в областта ще имат нови директори. Конкурсите за това са обявени и до дни приключва срокът за подаване на документи.
Със заповед на началника на Регионалния инспекторат по образованието Димитър Райнов тече процедурата по подаване на документи за директорските позиции в четири основни училища. Това са русенското „Ангел Кънчев“, „Васил Левски“ в Тръстеник, „Св.св.Кирил и Методий“ в Семерджиево и „Христо Ботев“ в Караманово. И в четирите учебни заведения в момента длъжността директор се изпълнява временно. Срокът за подаване на документите изтича на 20 юли, след това ще се види кои от кандидатите отговарят на условията и ще бъдат допуснати до препитванията през август. Желаещите да оглавят въпросните училища трябва да имат завършена магистърска или бакалавърска степен, да притежават педагогическа правоспособност или професионална квалификация „учител“, освен това задължително трябва да са работили като учители най-малкто три години. 
На същите условия трябва да отговарят също и кандидатите за директорския стол в Професионалната гимназия по механотехника „Юрий Гагарин“. Конкурсът е обявен от Министерството на образованието и науката, тъй като училището е със статут на държавно, а подаването на документи приключи преди дни. Причината за търсенето на нов шеф на Механото е, че досегашният директор Ненко Илиев се пенсионира.  
Паралелно с тези пет вакантни шефски места с титуляр трябва да се сдобие още едно образователно учреждение - Средношколското общежитие, което от едно известно време насам пребивава в постоянно състояние на временно управление. За него срокът за подаване на документи също изтича на 20 юли. Надяваме се да има кандидати за поста, макар да сме наясно, че позицията не е от най-примамливите, тъй като носи далеч повече отговорности, отколкото привилегии, коментира началникът на инспектората Димитър Райнов.  
Самият конкурс за всички обявени позиции ще протече в три етапа - допускане по документи, писмен изпит тест и интервю.