Български народни хора откриха XVII Пан-Американски игри или така наречената малка лятна олимпиада в Торонто. Това е най-голямото спортно събитие, което някога се е провеждало в Канада (само за сравнение, тези игри са 3 пъти по-големи от зимните олимпийски игри във Ванкувър и по-големи и от лятната олимпиада в Монреал). Участват над 6000 спортисти, представители на 41 страни от Северна и Южна Америка.

Церемонията по откриването на игрите беше творение на световно известните Cirque du Soleil, които избраха Училище за български народни хора и обичаи “ Игранка” да участва в нея, заедно само с още 19 групи избрани от над 500 състава в Торонто. Това е невероятен успех за страната ни - никога на събитие от такъв огромен мащаб не се е падала честта на български състав, още повече на такъв за народни танци, да участва в откриването му.. Това е истинско признание за красотата на нашия фолклор и професионализма и обаянието на “Игранка”, чиито основателите и хореографи са старозагорците Катя и Недялко Тилеви, пише на фейсбук страницата на "Игранка".

Невероятният спектакъл, бликащ от разнообразни костюми, цветове, енергия и светлинни ефекти, с над 700 участници, се проведе на стадиона “Роджърс” в центъра на Торонто пред 45 000 публика и се гледа от над 300 000 000 телевизионни зрители.