Еврокомисарят Йоханес Хан днес ще се опита в Скопие да убеди политическите лидери на Република Македония да постигнат окончателно споразумение за изход от политическа криза. Западната ни съседка се намира в тежка политическа криза от началото на годината.На 2-ри юни с посредничеството на Хан четиримата лидери - Никола Груевски /ВМРО-ДПМНЕ/, Зоран Заев /СДСМ/, Али Ахмети /ДСИ/ и Мендух Тачи /ДПА/ се договориха през април 2016 година да се проведат предсрочни парламентарни избори. Заедно с това те се споразумяха да бъдат направени и законодателни промени основно в избирателния закон с цел гарантиране на честни, демократични и свободни избори. Междувременно обаче Зоран Заев обяви, че спира преговорите и обвини Груевски, че иска само да спечели време и няма намерение да изпълни споразумението от 2-ри юни. Управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ от своя страна обвини Заев в опит да избяга провеждането на нови избори, защото се страхува от тежка загуба.

Днес В Скопие заедно с Хан ще бъдат и тримата евродепутати Иво Вайгел, Ричърд Ховит и Едуард Кукан.

Пътувам към Република Македония. Ключов момент за лидерите (в страната) да се договорят за изход от политическата криза. Това написа Хан в Туитър преди пристигането си в Скопие.

Говорителката на еврокомисаря Мая Коциянчич заяви, че преговорите в Македония в момента се намират в критична фаза. "ЕС очаква от всички участници отговорно и конструктивно поведение, да демонстрират добра воля при решаването на този тежък въпрос. Като се имат предвид големите предизвикателства, пред които е изправена страната, тя няма време за губене. Ние повтаряме, че четиримата лидери подписаха споразумение на 2 юни, което препотвърдиха на 19 юни. Това споразумение е основа за окончателен компромис. Те са длъжни да изпълнят ангажиментите, които поеха. Държавният интерес трябва да бъде на първо място", каза тя.

Вчера в Република Македония бе и заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд. Тя призова македонските лидери да се придържат към договора от 2-ри юни и да намерят бързо решение на кризата.

"САЩ подкрепят демократична и единна Македония, която ще се интегрира в ЕС и НАТО. Това е нашата стратегическа цел и тя остава валидна и днес", каза Нюланд след срещата си с премиера Никола Груевски.

Според премиера Никола Груевски, отношенията между САЩ и Македония са отлични и се поддържат с непрекъснат диалог и сътрудничество. "Евроатлантическите ценности са водещи при разрешаването на текущото политическо изпитание", каза от своя страна Груевски.

На влизане в сградата на парламента Нюланд беше посрещната от американски и македонски знамена, както и плакати с призиви на английски: "Не на корупцията и престъпността", "Оставка" и "Свобода и демокрация".