Полицейски екип от служители, които са оторизирани да разследват престъпления с животни, вече се сдобиха с първия си случай в Русе. Зоополицията е задействана след сигнал на 69-годишна жена, чиято котка била убита.
По думи на жената в петък сутринта до дома й на ул.“Ниш“ нейн съсед е стрелял с пушката си по домашния й любимец. Куршумът пронизал фатално котката и тя умряла на място. 
Зоополицаите извършили оглед в района на инцидента и по случая тече разследване. Наказанието, което законът предвижда за причиняване на мъчителна смърт на животно е до 3 години затвор и от 2000 до 5000 лева глоба. При аналогичен случай в Красен, преди година мъж призна, че е застрелял котка на свой комшия и бе наказан с 1500 лева глоба. Отнета му бе и пушката.
Настояването да бъде създадена зоополиция дойде след серия медийни репортажи за грозни посегателства върху живота и здравето на животни. Новите звена в полицията, които бяха разкрити в началото на месеца, се занимават с престъпленията срещу животни и се състоят от служители в системата на МВР, за които не се черпят допълнителни ресурси.