Деца от четири училища в България и Румъния са включени в проект „ЕКО Образование за здравословна околна среда“, който ще ги запознае с екологичните проблеми на трансграничния регион и ще ги научи как и защо трябва да се грижат за заобикалящата ги среда. Той стартира в края на миналата година и ще приключи в края на тази и е един от последните 10 проекта, които се финансират и изпълняват от предходния програмен период на трансграничната програма, каза ръководителят на проекта Десислава Дончева на пресконференция вчера. Партньори са сдружение „Евроинтегра“, русенското сдружение за защита правата на животните, асоциация „Домино“ в Крайова, три румънски училища - гимназия „Трайан Вуйа“ в Крайова, техникум „Хориа Винтила“ в Сегарча и основно училище 1 в Чоканещ, както и СОУ „Васил Левски“ в силистренската община Главиница. 
Цел на проекта е създаването на система за обучение за оценяване, знание, резултати и умения, необходими за запазването на природното наследство. Експерти по въпросите на околната среда от България и Румъния ще проучат екологичните проблеми в трансграничния регион и те ще станат част от общото учебно съдържание за децата. Четири училищни кабинета ще бъдат оборудвани с компютри, ще бъдат разработени уеб портал и 12 дигитални помагала. Предвидено е и обучение за учителите, които ще преподават с новите помагала. 
В училището в Главиница румънски и български преподаватели ще изнесат заедно три демонстрационни урока. Целта е да бъдат представени опитът и уменията на румънските учители при преподаването на теми, свързани с опазването на околната среда. В четирите училища ще се проведе състезание, а за най-високо оценените ученици от 7 до 11 клас е организирана тридневна екскурзия до Констанца.
Общата стойност на проекта е 1 321 267 евро.