Два земеделски парцела от общо 56 декара докараха до съд за измама и пране на пари възрастен мъж и кандидат-снаха му. Вчера нито Мехат Б., нито Сали К. се явиха в съдебна зала. Стана обаче ясно, че те са подсъдими и по друго дело - за лъжесвидетелстване пред нотариус.
Всичко започнало с договорка в семеен кръг за доброволно разпределяне на земи. За да не стигат до съдебни делби на имотите, наследниците се разбрали помежду си кой какво ще вземе. По-късно обаче Мехат започнала да навива свекъра си да си извади нотариален акт и да припише земите за себе си. За целта негови близки от Глоджево били манипулирани да свидетелстват пред нотариус, че имотите са негови и му се полагат. Така дядото се сдобил със земите като техен пълноправен собственик. Впоследствие обаче Мехат прехвърлила единия от имотите от 32 декара на собствено име и през юли 2012 година дори го продала. Прибрала 18 200 лева от сделката, а купувачката Зюлфие А. изобщо не заподозряла, че има нещо нередно и че всъщност купува имот от човек, който го е придобил с измама. 
Когато осъзнали в каква каша са се забъркали, близките, които излъгали пред нотариуса, решили да си признаят. Обяснили пред нотариуса, че са манипулирани и че неверните неща, които са говорили били за да направят услуга на Сали. Същото разказали и пред местния полицай и така случаят се озовал в прокуратурата.
Тъй като Мехат и Сали не били получили призовки и не знаели за делото, адвокатът им Иван Иванов поиска делото да се отложи и клиентите му да бъдат призовани по надлежния ред. Защитникът обясни, че Сали е много възрастен, трудно говори български език и не е разбрал, че трябва да дойде в съда. И понеже присъствието и на двамата е задължително, защото са обвинени в тежко престъпление, съдът отложи процеса за края на септември. Магистратите посочиха, че правят голям компромис, като не санкционират никого за неявяването в съдебна зала и че възрастният Сали е можел да чака делото през септември задържан в ареста, тъй като е призован надлежно, но не е дошъл.
Самият адвокат Иванов в края на март чу на първа инстанция 7-годишна ефективна присъда и 17 000 лева глоба за съучастие в измама с други трима души, които продали на семейството апартамент, без истинската му собственичка да има представа, че имотът й е обявен за продан. Това обаче със сигурност не е последната дума на закона, защото предстои делото срещу известния адвокат и председател на Общинската избирателна комисия да мине през още две инстанции.