Веднага след края на жътвата зърнопроизводителите от цялата страна ще организират демонстрационно зареждане на трактори и комбайни от обикновените бензиностанции, за да докажат безсмислието от задължителното монтиране на нивомери и касови апарати на ведомствените цистерни. В акцията ще се включат и фермери от регионалния съюз “Дунавско зърно”, съобщи председателят му Красимир Вълев.

Акцията е в знак на протест срещу наредбата на финансовото министерство, задължаваща земеделските производители до края на август да инвестират в измервателни уреди за всички ведомствени бензиностанции, които съхраняват над един тон горива. Като направят опашки от машини пред обикновените бензиностанции, земеделците искат да привлекат вниманието и на обществеността към неразумно предлаганото законодателство, насочено в ущърб на бранша.

Браншовиците неведнъж намекваха, че с тези изисквания се работи в полза на вносителите на касови апарати и на нелегалните търговци на горива. Повече от половин година те безуспешно преговаряха с държавната администрация да освободят фермерите от задължението за монтиране на нивомерите. Основният им аргумент е, че нелегалната търговия с горива минава през търговските канали на горива, които много по-лесно могат да се контролират, отколкото да се принуждават фермерите да инвестират излишни 30 хиляди лева в новите устройства.