На 30 срещу 31 януари в 23,40ч посрещнахме по китайския календар годината на синия дървен кон. Източният календар е обвързан с лунния календар и китайската нова година започва при второто новолуние след Деня на зимното слънцестоене.
Хората родени в годината на Коня са активни и трудолюбиви. Обичат работата си и бързо правят кариера в своята област. За постигане на своите цели, те използват цялата си сила и енергия, влагайки житейския си опит и въображение. Трябва само да се научат да бъдат по-търпеливи и всичко да постигат постепенно, а не препускайки в галоп.
Конят е символ на сила, бързина, мъдрост, плодородие. В Китай се свързва с Ян енергията. Също така Конят е космически посредник между горния и долния свят. Прабългарите са го почитали като свещено животно. Дървеният кон носи със себе си вятъра на промяната и благоприятните изменения в живота, затова ще даде импулс към всякакви нови начинания и процеси.
Тъй като Коня символизира още благородство, трудолюбие и целеустременост, то облагодетелствани ще бъдат хората, които не са мързеливи, не се боят от трудности и не се отказват пред първите възникнали проблеми. Всеки, който се остави да бъде воден от емоциите си и импулсивните си действия, ще среща сериозни проблеми.
2014 година е година на глобалните промени и отказване от старите стереотипи. Време, когато трябва да отстраним „наочниците” и внимателно да се огледаме какво става около нас. Конят ни предупреждава да не бъдем консервативни, да не се държим за миналото. В заобикалящия ни свят стават бързи и стремителни промени и всички трябва да сме отворени за новото. Да се даде път на прогресивните идеи, новите открития и изобретения.
Годината на Коня винаги бива наситена с безпокойство, трудности и ярки събития, най-вече за младите хора. Всички активни действия, които бъдат предприети, ще окажат влияние върху бъдещето. Тази година ще е повратна за икономиката, ще има нов финансов колапс. Ще продължи да се задълбочава социалното неравенство. За съжаление отново ще има малко работни места. Ниските доходи може да станат причина много хора да загубят имуществото си, а да се обогатят за тяхна сметка банки, агенции или други спекулативни организации. Населението няма да има достатъчно пари да купува и много фирми, магазини, супермаркети ще изпаднат в несъстоятелност и ще бъдат принудени да преустановят своята дейност. 
Тенденцията на годината ще бъде доста специфична, всичко ще е като една безкрайна теленовела на неразбории и объркани ситуации, един непрекъснат екшън. Особено неблагоприятно е времето до май, след което обстановката в страната постепенно ще започне леко да се стабилизира. Всеки би трябвало да се стреми да избягва необмислените и импулсивни действия, влизането в спорове и конфликти.
Годината ще е белязана с голяма социална активност на населението. Ще продължава гражданското неподчинение, протестите и стачните действия, като ще има моменти на периодично затихване и отново ескалиране на напрежението. Предстоят нови сблъсъци с управляващите и полицията на каквито бяхме вече свидетели. Хората ще продължават да търсят правата си за по-добър и свободен от ограничения живот. Няма да понасят повече да бъдат мамени и заблуждавани и ако се наложи ще преминат като стадо препускащи коне понесени от вятъра на промяната срещу безскрупулните политици и управляващи. Ще излязат на преден план нови лица, нови политически фигури, ще се откроят нови лидери, но нещата няма да се оправят и с това.
Ще има много целенасочени атаки, провокации и компромати в публичното пространство, доста маски ще паднат, много репутации на известни лица ще бъдат сринати. Има предпоставки да бъде извършено покушение, срещу някой от обществените и държавни личности. Много потулени истини ще излязат най-после на бял свят. Ще се разрасне уличният бандитизъм. Може да се очаква да започнат нарочни действия на религиозна основа или срещу малцинствата. Хората ще бъдат потресени и изумени от много неща. Хляб за всички няма да има, но зрелища определено няма да липсват.
Човешкото съзнание като цяло ще започне да се разширява, все повече хора ще започнат да се самоосъзнават и да се обръщат към духовното. Любовните връзки, които възникнат през новата година, ще се отличават с много страст. Щастливи ще бъдат тези, които зачитат свободата и независимостта на партньорите си. Да не забравяме, че Конят е едно свободолюбиво и независимо същество.
Ще се увеличи броят на родените деца с генетични увреждания, с белодробни, кожни и алергични заболявания. Ще нарасне броят на болните хора от диабет и бъбречни заболявания. Ще продължаваме да бъдем атакувани от всички природни стихии- наводнения, огън, урагани, земетресения, не на последно място аварии и инциденти. Втората половина на годината обаче ще бъде по-благоприятна от първата.
Какво да сложим на трапезата, когато посрещаме годината на Коня? Добре е да има различни варианти на риба и месо, салати от плодове и зеленчуци, ябълков пай, овесени бисквити, сокове, шампанско. Бъдете оригинални, проявете творческо въображение, експериментирайте.
Какъв подарък да изберете за близките си? Ако правите подаръци, то нека да бъде нещо практично и полезно. Като алтернатива може да бъде: книга, списание, луксозен бележник-календар, органайзер, химикалка, часовник, масичка за кафе, дървен поднос, дървени сувенири особено актуално е фигурката на кон. Дайте подарък само на човек, за когото знаете, че ще го оцени. Тъй като годината е на дървения Кон, добре е сувенирите да са от дърво или да има дървени части по тях. Единствено изключение прави подковата, която е символ на щастие. Подходящи растения за подарък са орхидея, фикус, бонсай, рододендрон, хибискус, олеандър.
В годината на Коня подходящи цветове са зелено, синьо, сиво, виолетово, а жълто, оранжево, червено не са за предпочитане. Подходящи бижута на годината са перлите, мънистата и аквамарин. Подходящ аромат- сандалово дърво.

Плъх
Идващата 2014 година може би ще е малко напрегната за вас, но ще бъде относително добра. Може да сте претрупани с работа, но няма да претупвате нещата. Трябва да внимавате да не се въвличате и замесвате в проблеми, които не ви засягат. Намеренията ви може да са напълно благородни, но нищо чудно да се окажете в неловка за вас ситуация. Ще ви се наложи да преодолеете няколко досадни проблема или забавяния. Използвайте всяка възможност да се разтоварвате и да отдъхвате. Добре се възползвайте от всеки шанс за разширение на квалификацията.
Бик
Новата 2014 година за вас се очертава да бъде като активна, интересна и с много нови предизвикателства. Някои страни от живота ви ще бъдат изключително приятни и удовлетворителни. В други отношения трябва да сте много внимателни и крайно предпазливи! В едни области доста ще напреднете, в други ще се сблъсквате с всякакви досадни дреболии и неприятности. Да се избягват спекулативни сделки, не поемайте излишни финансови рискове и следете отблизо за разходите си иначе ще имате главоболия.
Тигър
Обичате да бъдете прями и откровени, да говорите това, което мислите, но през новата 2014 година се опитайте да бъдете по-тактични и дипломатични. Внимавайте в отношенията си с околните и особено с колегите. Не се отнасяйте пренебрежително и не наранявайте чувствата им. Това е сериозно предупреждение за вас. Няма да напредвате толкова лесно и бързо както ви се иска, но годината все пак е значително благоприятна за вашите дейности. Щом изясните позициите си, продължете с конкретните планове.
Заек
2014 година ще бъде напрегната и изпълнена с нови предизвикателства за вас. Ще се справяте добре с работата си и ще бъдете доволни от своя напредък. Ако сте безработни, проучвайте внимателно всяко едно предложение. Може да се преориентирате към други области, за които досега не сте се замисляли. Вашата находчивост и упоритост непременно ще бъдат възнаградени. Ще почувствате, че хората ценят способностите ви и личните ви качества и правят всичко, за да ви помагат. За неженените се очаква да бъде една хубава година.
Дракон
През 2014 година работите ви ще се развиват добре и в крайна сметка ще останете доволни от резултатите. Ще продължите да работите успешно, дори да се натъкнете на някои трудности. Може да смените местоработата си или сферата на дейност. Най-сериозният проблем, с който ще се сблъскате е, ако се втурнете сами през глава в сериозно начинание, без чужда помощ и без да сте обмислили всичко както трябва. През повечето време годината за вас ще бъде приятна и относително спокойна, за мнозина напълно успешна и щастлива!
Змия
Може би не всичките ви цели и въжделения са се изпълнили в предната година, както сте желали и може би чувствате, че усилията ви са останали напразни или незабелязани. Имали сте не малки притеснения, но запазете присъствие на духа. Изгледите за новата 2014 година са подчертано по-добри. Ще бъдете защитени от големи неприятности. Трябва да намирате еднакво време както за продуктивен труд, така и за почивка. Не се преуморявайте! Големи са възможностите за подобрение на материалното положение. Ще имате пълноценни и приятни моменти заедно със семейството и приятелите.
Кон
Необходимо е да не спирате да работите за осъществяване на идеите си. В професията си ще успеете да се утвърдите и да напредвате успешно, но не трябва да се поддавате на прекомерните амбиции да постигнете твърде много за кратко време. Добре ще е да се допитвате и вслушвате в съветите на приятел или някой, на когото имате доверие. Изобщо може да научите много, ако приемате добрите съвети. Няма да постигнете особен успех, ако се поддавате на импулсивните си действия. Пазете своята самостоятелност и независимост, но не на всяка цена.
Коза
Годината ще бъде умерено благоприятна за вас. Има вероятност да постигнете напредък в работата си, макар че степента на този успех зависи отчасти от волята ви да се утвърдите както и от възможностите, които са ви се предоставили. Използвайте всеки сгоден случай. Не се отказвайте да опитвате непрекъснато. Само така може да надхвърлите всички свои постижения от последните години и да продължите в начинанията си. Ще се радвате на сравнително добро здраве. Отпуските ви ще са изключително приятни.
Маймуна
Повече ще бъде хубавото, отколкото лошото. Пазете вашето реноме винаги. Ще ви се предоставят много добри възможности. Може дори да получите предложение за по-добра и платена работа. Ще се повишат служебните ви функции. Когато сключвате договори, четете всичко с дребен шрифт в тях, за да не се окаже, че не сте разбрали или пропуснали нещо. Иначе може да се озовете в много трудно положение. Когато искате да постигнете нещо, не действайте със сила, а пипайте като с кадифени ръкавици- нежно, изящно.
Петел
Изгледите са 2014 година да бъде сравнително добра за вас. Сега ще можете да извличате полза от опита, познанията и уменията, които сте натрупали през годините, и да съберете плодовете на своя труд. Ще бъдете натоварени с допълнителни служебни функции или кариерата ви ще тръгне по изненадващо различен път. Във всеки случай трябва добре да си отваряте очите на четири за каквито и да е нови шансове, разкриващи се пред вас. Ако имате възможност да се включите в някакви курсове за повишаване на квалификацията, годината би била изключително благоприятна за тази цел.
Куче
Ще изпитате силно задоволство през годината от напредването ви в различни дейности, с които сте се заели. Ще водите оживен и приятен светски живот. Дори онези, които са били самотни досега, ще установят, че се подобряват възможностите им за общуване. Ще ви допаднат интересни идеи и проекти, и при положение, че получите необходимата подкрепа, ще сте в състояние да успеете там, където другите се провалят. Заложете на всичките си способности и приемайте сътрудничество, но без да се доверявате на сляпо.
Глиган
Изгледите за тази година са да е добра и пълноценна за вас. Възможно е 2014 да се окаже повратна точка в живота ви. Вероятно ще се случат много важни неща. Ще поемете нови отговорности и ще имате нови възможности за развитие. В някои моменти ще водите активен обществен живот. Ще бъдете склонни към доста разточително поведение и с удоволствие ще харчите пари за развлечения, забавления и подаръци. Въпреки благоприятните тенденции не бива нито за миг да се отпускате, а да продължавате да работите и да разчитате предимно на себе си.
Ивелина Пенчева