Минус 16.5 градуса показваше вчера термометърът в Хидрометеорологична станция в Русе. До обед обаче усещането беше за около минус 23 градуса.
Продължаващите ниски температури ще доведат до крайбрежен ледоход, каза вчера директорът на АППД Георги Георгиев. В момента нивото на реката е над 2.30 метра и това я спасява донякъде от замръзване. Температурата на водата е 1.8 градуса, но поради интензивните изпарения днес ще падне под нулата, а от понеделник от Силистра ще се появи крайбрежен ледоход, който до дни ще дойде и до Русе, посочи инж.Георгиев. Той обясни, че агенцията няма да го чака, а още в понеделник ще реши какви действия да се предприемат с плаващите знаци.
За последно ледоход по Дунава имаше през февруари 2012 година, но тогава БРП нареди секции по цялата ширина при устието на Русенски Лом и успя да го спре. Пристанището се запази чисто, а ледът достигна малко над 80% и не успя да скове водата. Иначе реката напълно е замръзвала два пъти през 20 дни в края на 1985 година и началото на 1986-а.