Директорът на Бюрото по труда Румен Януаров, който е бивш областен управител от НДСВ и беше втори в листата на партията на ексвоенния министър Николай Цонев на парламентарните избори миналия септември, е в листата за общински съветници на АБВ. това стана ясно при представянето на кандидатите за кмет и съветници, в които участва лидерът на партията Георги Първанов. 
Нашите реалистични очаквания за изборите са, че отново ще има покупко-продажба на гласове, отново ще се впрегнат в избирателния процес структурите на властта, ще има корпоративен вот, но категорично АБВ няма да се поддаде на тези тенденции. Издигаме главно хора, неизкушени от политиката, категоричен бе Първанов. 
Лидерът на АБВ коментира, че са готови на взаимодействие с партии от левицата и центъра. Ако се наложи, бихме общували и с друг тип формациии в името на по-доброто бъдеще на съответната община, подчерта той и допълни, че нямат забранителен списък. 
По отношение на БСП Първанов заяви, че те правят своите номинации като тясно партийни или тясно коалиционни и така затварят вратата. Няма как АБВ да подкрепи кандидатура, издигната от една партия. Ние бихме участвали в равностойна коалиция, категоричен бе той. На срещите между АБВ и БСП ясно и категорично казахме, че бихме подкрепили всеки млад и перспективен кандидат, но не и кандидатурата на Божидар Йотов, подчерта областният лидер на партията Венцислав Великов.
Ние сме тръгнали да печелим избори с кандидат, който не е бил кмет в Русе. Тук играем с един много силен кандидат и твърдя, че той ще бъде много по-добър кмет от всички участници в надпреварата, включително и досегашни кметове, заяви Първанов при официалното представяне на Стелиян Стефанов, който влиза в битката за кметския стол в Русе.
Експрезидентът подчерта, че Стефанов, който неотдавна бе един от конкурентите му за лидерския пост, е показал във вътрешнопартиен план, че има политически идеи, организационни качества, морал и дух и това го прави един от перспективните политици не само на АБВ, но и на българската левица и българската политика като цяло.
По отношение на листата за кандидати за общински съветници, в която са включени известни интелигентни хора и има силно академично присъствие, той коментира, че е силна, представителна и се надява русенци да я оценят. Водач е Венцислав Великов, а сред кандидатите за съветници са известният художник Володя Кенарев, банкерът Любен Попов, доц.Красимир Манев, шефката на „Социално подпомагане“ в Русе Росица Иванова, директорът на „Спарки“ Чавдар Плахаров, шефът на шивашка фирма „Пепи Стил“ Пламен Петров, Румен Януаров и други. 
Повечето са нови хора в политиката, млади и перспективни. Тези избори са шанс за промяна в българската политика и АБВ ще използва този шанс по най-добрия начин. Трябва да има малко идеализъм в политиката. Затова на хората им е дошло до гуша от политиката, защото всичко решават парите, коментира Първанов и заяви че АБВ ще покаже как политика може да се прави с малко пари.
В Две могили и Бяла АБВ издига кметските кандидатури на Димитър Димитров и Найден Найденов, които също получиха категорична подкрепа.