32 общинари начело с кмета на немския град Улм гостуваха в Русе, който бе спирка в дългото им пътуване по Дунав. То се осъществява с малкия кораб „Ulmer Schachtel“ /“Кутийката от Улм“/ с важно историческо значение. Още преди 300 години с кораби от този тип хората са предприели първите по-дълги пътувания по Дунав, обясни кметът Иво Гьонер. Тъй като споменът отпреди 300 години все още е жив, и до днес на 4-5 години предприемаме такива дунавски пътувания, разделени на участъци, разказа Гьонер. Той подчерта, че целта им е не просто да се връщат всеки път към миналото, а да създават контакти и да поддържат съществуващите.
Самото пътуване е започнало преди 14 дни, като на всеки един от участъците се сменят екипажът и делегацията, която е на кораба. Последният участък е бил от Видин до Русе, а преди това от Белград до Видин. В края на пътуването Улмската кутия ще бъде извадена от водата, натоварена на камион и откарана в Улм, а общинарите ще летят до Германия от Букурещ. 
На корабчето присъстващите са от различни политически формации, но това, което се казва тук, остава тайна, каза улмският кмет. Той обясни, че в местната политика не е уместно хората да се карат и да политиканстват, а по-скоро е важно да има дебат за проблемите на гражданите. Да построим едно ново училище, не е партийно решение, а решение, обвързано с конкретните нужди, категоричен бе той. Гьонер сподели, че последният път в общинския съвет в Улм напрежение е породило изграждането на едно социално заведение. Администрацията предложи да построим нова сграда, но общинските съветници счетоха това за скъпо начинание. Аз извадих предложението от дневния ред, но след три месеца отново ще го внеса и тогава ще мине, разказа той. 
Преди да отпътува вчера от понтон 6 за Тулча и Силистра, делегацията се срещна с кмета Пламен Стоилов и заместниците му на организиран в чест на гостите прием, на който присъства и посланикът на Германия в България Детлеф Лингеман. Поводът за срещата бе сближаването на двата дунавски града. Стоилов подчерта, че Русе и Улм обединяват усилията си за създаването на богат и красив дунавски регион с разнообразен културен живот. 
„Русе е прекрасен град, с богати традиции, град на науката и преди всичко град на великолепната си култура. По тази причина решихме следващата година в Русе да проведем едно голямо културно събитие. Ще поканим представители на всички дунавски държави, които ще се включат в Международната дунавска конференция, чиято подготовка е вече в ход“, обяви Иво Гьонер. 
Улм е град в немската провинция Баден-Вюртенберг и е родното място на Алберт Айнщан. Има 122 000 жители и 40 общински съветници, а бюджетът му е 800 млн. евро. Членовете на общинския съвет са с 5-годишен мандат, а кметът с 8-годишен. Иво Гьонер е кмет от Социалдемократическата партия от 24 години, но шеговито казва, че публичната служба държи хората млади.