40-годишен мъж, който никога не е имал шофьорска книжка, но десетки пъти е бил наказван с глоби за каране без документи, влиза в затвора. Това реши на първа инстанция състав на Русенския районен съд след поредното опасно погазване на закона на любителя на скоростите.
Осъжданият и преди за шофиране след употреба на алкохол и за кражби неправоспособен водач е засечен пиян зад волана на 6 май тази година. Тогава в района на ул.“Йосиф Дайнелов“ край Охлюва започнала разправия и се завихрило меле. За да не му изпочупят автомобила, неправоспособният шофьор решил да премести караната от него „Алфа Ромео“. В този момент обаче зад него минавал човек на инвалидна количка и докато маневрирал с колата водачът го блъснал и го съборил на земята. Пострадалият се разминал леко, но последствията за шофьора се оказали значително по-сурови.
Проверка показала, че той е карал с 1.83 промила алкохол. Въпреки че през септември 2012 година е бил осъждан за същото престъпление, очевидно наложените му тогава три години пробация нито са го превъзпитали, нито са го стреснали. Преди 3 години безработният е засечен зад волана на „Рено“ с горе-долу същото количество алкохол - 1.88 промила. Тогава признал за престъплението и сключил споразумение с прокуратурата за наказанието си.
Опасните му навици не го напуснали през годините и той отново се изправи пред съда за пиянско каране без книжка. И този път мъжът направи самопризнания, но съдът сметна, че е крайно време да влезе в затвора. Затова го осъди на 1 година зад решетките и 200 лева глоба. Магистратите прецениха, че имат основание да направят по-солена наложената му присъда и я увеличиха на 1 година и 2 месеца. Наказанието може да се обжалва.