Незаконни къщи и луксозни коли, които не съответстват на социалния статус на техните собственици, установиха при акция на МВР в Горна Оряховица, съобщиха от вътрешното ведомство.

Операцията е проведена по-рано днес в кварталите "Гарата" и "Калтинец" в Горна Оряховица.

Целта на мащабната акция е противодействие на престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система, както и нарушения по законите за гражданската регистрация, за българските лични документи и за устройството на територията.

При проверка на 7 имота инспекторите установили, че за част от тях липсват документи за каквато и да било строителна дейност, а при други – документацията не отговаряла на построеното.

В част от дворовете на имотите са установени паркирани луксозни автомобили от марките "Ауди", "БМВ" и "Мерцедес", които не съответстват на социалния статус на техните собственици, уточняват от МВР. Предстои допълнителна проверка, която да установи как са придобити.

В хода на акцията са проверени 41 граждани и още 30 автомобила. Съставени са 3 акта по Закона за гражданската регистрация, 1 – по Закона за движение по пътищата и 4 глоби по фиш.

Ще се изяснява и участие на проверените граждани в престъпления към финансовата, данъчната и осигурителната система.

От МВР припомнят, че в края на май и началото на юни на територията Община Велико Търново са установени и задържани 4 групи, занимавали се с телефонни измами, действали на територията на областта. Общата сума, взета от жертвите, възлизала на близо 9 хил. лв.

Подобни полицейски операции ще бъдат проведени и на територията на други общини, се посочва още в съобщението на МВР.