Задържаният през януари тази година за кражба на кабели Иво И. не само не излезе от ареста, за което помоли съдът, но и вероятно скоро ще се отправи към затвора, тъй като разследването по делото срещу него и съучастниците му е към края си.
„Още пред полицаите Иво е признал, че е виновен и макар че кражбата е от април 2014 година. Той е задържан 8 месеца по-късно. Нито се е укривал, нито е вършил други престъпления през този период. Живеел е в Ново село и е работил до задържането си. Стриктно е изпълнявал пробационните си мерки по предишното си осъждане, затова няма пречка да бъде пуснат от ареста в по-лека мярка за неотклонение. Нека да поживее малко в нормални условия преди да влезе в затвора“, помоли съда адвокатът на Иво.
Защитникът обърна внимание, че разследването на кражбата се движи с такъв темп, че ако се беше случило преди няколко десетилетия представителите на следствените служби щели да си отидат. Посочи и, че първоначално отмъкнатите кабели били оценени на близо 5000 лева, а по-късно експертизата по делото излязла със становище, че са 10 пъти по-евтини.
Прокуратурата обаче обърна внимание, че младежът е погазил закона вече три пъти и е извършил кражбата в изпитателния срок на предишното си осъждане.
Съдът сметна, че Иво правилно е задържан вече около половин година в ареста и прецени, че и към момента мястото му е там. Затова окончателно го остави да чака присъда в килията и не измени мярката му за неотклонение в по-лека.