22-годишният Осман М.О., който във вторник уби човек на Мойсев баир и рани освен себе си други трима души, има книжка от 5 години и за това време е успял да натрупа шест акта за нарушения на пътя, свързани с нередовни документи и липса на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. 
 През 2014 година Осман придобива още три категории за професионален шофьор и оттогава шофьорското му досие е чисто. По документи колата, превърнала се в оръдие на смъртта - 20-годишно БМВ 325 TDC, се води на негов роднина.
В 16.45 часа във вторник Осман е предприел тройно изпреварване с мощния автомобил преди ляв завой по нагорнището след Индийска колиба и се е забил челно в слизащ по наклона „Опел Вектра“ с баща и син от Бяла. Зверският удар е от десните страни на двете коли, тъй като Осман е искал да избегне сблъсъка, като се е изнесъл още вляво. Изненаданият от летящото срещу него сребристо БМВ водач на опела също е свил вляво, но разстоянието на двамата шофьори не е стигнало и сблъсъкът е бил неизбежен. Това са първите неофициални  изводи от огледа на местопроизшествието.
В катастрофата на място загина 64-годишен мъж, който се е возил на предната дясна седалка на опела. Според разследващите той е бил без обезопасителен колан. Синът му П.Д., на 38 г., който е карал колата, е с травми в гърдите и е настанен в Обща хирургия без опасност за живота.
Осман, който е от Дулово, но живее в Шумен, и двамата му спътници - момче и момиче на по 22 години от силистренски села, са на лечение в Неврохирургия без опасност за живота. На водачите на двата автомобила е взета кръв за изследване за алкохол.