Два пъти е скочила разкриваемостта на криминалните престъпления през първото полугодие в сравнение със същия период на 2014-а, отчете вчера директорът на Областната дирекция на МВР ст.комисар Теодор Атанасов. Причината за ръста на разкриваемост е в промяна на ръководството на дирекцията, на районните управления и в смяна на начина на действие, обясни русенският МВР-шеф. Самите престъпления са намалели с 30%, а почти половината от авторите на станалите 1061 кражби, грабежи, измами и икономически престъпления са заловени.
80% от погазванията на закона са кражби от домове, коли и магазини, при които разкриваемостта е 33.20% срещу 13.60 за 2014 година. Грабежите са 28, като са разкрити 14. Миналата година 32 русенци са ограбени, разкрити са 10. Регистрираните измами са 28 срещу 69 през 2014 година. От засечените 89 икономически престъпления 18% са разкрити. 
От две години насам няма умишлени убийства. За последно през 2013 година са регистрирани три убийства от битов характер, които са разкрити за няколко дни, посочи Атанасов, който тогава бе шеф на Криминална полиция.
Поставените пред МВР приоритети се изпълняват стриктно в Русе, каза директорът. Основната задача е работа срещу миграционния натиск. Периодично в региона се извършват полицейски акции за откриване на нелегални имигранти, но засега такива не са открити. Ежеседмично се правят и хайки за противодействие на контрабандата на цигари и алкохол. Битовата престъпност по селата се ограничава чрез организиране на операции в рисковите места в малките часове на денонощието. Подобрява се и обслужването на клиентите в КАТ за промяна на регистрациите. По брой регистрирани коли Русе е на челно място в страната поради притокът на румънци, които масово вземат русенски номера за колите си. В момента е създадена нова организация, за да имат русенските водачи предимство пред северните съседи на гишетата и да не се налага да чакат с дни на опашки, каза още Теодор Атанасов.
В дирекцията е създаден щаб за реагиране, ако в региона се забележи масирано регистриране на пришълци преди изборите, но засега такива данни няма.