Седем възрастни мъже и жени припаднаха заради жегата вчера в различни пощенски клонове, докато чакаха да си вземат пенсиите. Други трима изгубиха съзнание на автобусни спирки. Всички получиха помощ от спешните медици и бяха откарани с линейки по домовете си.
38 градуса достигна зноят в Русе и въпреки че градът бе една от трите най-нажежени точки в страната заедно със Свищов и Сандански, това не е рекорд. Върховата горещина в града е измерена на 8 юли през 2000 година - 42.2 градуса.
Заради горещините движението на тирове бе спряно още в 14 часа, за да се предпази асфалтът от увреждане. 
Доброволци на БЧК пък раздаваха по инициатива на Община Русе безплатно минерална вода на гражданите, които въпреки парещото слънце бяха по улиците. Акцията продължи три часа - от 14 до 17 часа, а пунктовете за подкрепа бяха при Туристическия информационен център, на площад „Батенберг“, в Парка на младежта и на крайбрежната алея. Раздадени бяха над 1100 бутилки минерална вода, като има готовност инициативата да продължи и утре при високи температури.
По традиция шадраваните в центъра бяха използвани за разхлаждане от освободени от притеснения и предразсъдъци момичета и момчета с естествен тен.