Млади диригенти, пианисти, тромпетисти и цигулари опознават Русе, където са пристигнали за участие в международната лятна музикална академия „Алегра“. В майсторските класове, които се водят от именити музиканти като проф.Йоханес Шлефли /оркестрово дирижиране/, Аглика Генова и Любен Димитров /пиано/, проф.Бартек Низиол /цигулка/ и Вим Ван Хаселт /тромпет/, са се записали млади хора от Канада, САЩ, Аржентина, Япония, Китай, Йордания и от почти всички европейски държави. Това обясни основателят на „Алегра“ и едноименната академия Петър Найденов. Той е роден в Русе, завършил е Училището по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“, а в момента е соло  контрабасист на симфоничния оркестър на град Люцерн, Швейцария, и преподавател във висшето училище по изкуство в Цюрих. Русенското училище по изкуствата става творческа лаборатория за „Алегра“, добави музикантът, като не пропусна да благодари и на началника на отдел „Култура“ и дългогодишен арт директор на фестивала „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова. Без нейните ценни съвети със сигурност бих допуснал немалко грешки, призна русенецът от Цюрих. 
Щастлив съм, че за втора година в родния ми град се провеждат занятията от нашата международна лятна академия, имаме големи амбиции - да превърнем постепенно академията в летен фестивал с интензивна концертна дейност - затова имаме нужда от симпатизанти, каза Найденов. Той изрази признателност към общинската фондация „Русе - град на свободния дух“ за подкрепата и добави, че от тази година „Алегра“ се радва на финансиране и от Министерството на културата, и от спонсори. 
Радваме се, че академия „Алегра“ показва устойчивост като проект и се провежда за втора година, каза зам.-кметът Страхил Карапчански. Той увери, че общинската фондация ще подкрепя финансово и следващите издания и ще бъде водещ съорганизатор. 
Русенският филхармоничен оркестър е фантастичен, това е точният оркестър, който е необходим при подготовка на млади диригенти, каза проф.Шлефли. Партньорството ни с русенските музиканти е изключително, те освен професионалисти са и много добронамерени и отворени за сътрудничество хора, добави маестрото, който не за първи път е в Русе и издаде, че започва да напредва в българския език. 
За разлика от миналата година това лято започваме с гала концерта, в който ще участват водещите на майсторските класове, каза Петър Найденов. Галата е на 15 юли от 19 ч в зала „Филхармония“. На 17-и от 17 ч ще бъде заключителният концерт на студентите от класа по пиано, а в 19 ч в същата зала започва първият концерт на младите диригенти. На 18 юли от 19 ч в „Европа“ свирят останалите млади диригенти, на 19-и от 19 ч пак там излизат на подиума цигуларите, а финалът е на 20 юли от 19 ч в същата зала с концерт на тромпетистите. Всички концерти са с вход свободен, поясни Найденов.