Роджър Федерер се класира за 10-ти път в кариерата си за полуфиналите на Уимбълдън, след като победи французина Жил Симон с 6-3, 7-5, 6-2 в мач от 5-ия кръг на надпреварата.

Швейцарският маестро преследва своята 8-ма титла от Ол Инглънд Клъб и вече е на само две победи от нея, след като записа чист успех над труден противник. Симон се справи в три сета с Томаш Бердих в миналия кръг, но днес не успя да отговори на агресивната и ефективна игра на Фед Експрес. Световният номер 2 отново сервира много силно, като изгуби едва 19 точки при своите подавания в целия двубой. Той допусна първи пробив от началото на турнира, но това не му попречи да стигне до победата след час и 34 минути игра. Федерер завърши мача с 36 печеливши удара и 22 непредизвикани грешки.

На полуфиналите 7-кратният шампион ще се изправи срещу местния фаворит Анди Мъри. Британецът продължи със страхотното си представяне на Ол Инглънд Клъб и записа успех с 6-4, 7-5, 6-4 над Васек Поспишил. Олимпийският шампион не допусна нито един пробив в срещата и спечели 91 процента от излизанията си на мрежата за успеха.

За последно Федерер и Мъри се срещнаха на Уимбълдън през 2012 година, когато швейцарецът победи във финала в 4 сета. Само месец по-късно обаче Мъри си отмъсти на финала на Олимпийските игри, който също се проведе на свещената трева на Ол Инглънд Клъб.