Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) скоро може да бъде с нов лидер, т.е. премиерът Ахмет Давутоглу да бъде свален от партийния пост поради недоволството на президента Реджеп Тайип Ердоган от него, съобщи в. "Тудей`с Заман".

Според източници от ПСР на среща между двамата политици в края на юни различията в мненията помежду им били толкова големи, че не успели да стигнат до консенсус. Има слухове, че Ердоган бил казал, че не мисли, че Давутоглу е за поста лидер на партията.

В партията в момента се водят разгорещени дискусии за възможна коалиция и за партийния конгрес, който е определено да бъде проведен през септември. Борбата за власт между Ердоган и Давутоглу е един от основните проблеми за ПСР, който трябва да бъде разрешен. Преди да бъде избран за президент през август 2014 г., Ердоган беше и лидер на ПСР.

Президентът е остро критикуван от опозицията за продължаващата му намеса в работата на правителството, въпреки че по конституция президентът трябва да прекрати връзките си с партията и да бъде неутрален.

На президентските избори на 7 юни нито една партия в Турция не спечели достатъчно гласове, за да сформира сама правителство. Широко разпространено е мнението, че Ердоган, който оказва силен натиск за провеждане на предсрочни избори, също така се надява Давутоглу да бъде отстранен преди този вот. Слуховете говорят, че Ердоган се стреми да предотврати сформирането на коалиционно правителство и а смени лидера на ПСР на конгреса. В същото време Давутоглу планира да участва в конгреса в качеството си на премиер, след като е сключил споразумение с друга партия за сформиране на коалиционен кабинет.

Според информация от средите на ПСР Давутоглу и Девлет Бахчели, лидерът на Партията Националистическо движение, са се споразумели да си сътрудничат за неутрализирането на Ердоган.