Русе е първата община в страната, в която ще пуснем за тест в градската мрежа 64-местен автобус на ток. Той ще изминава 250 км с едно зареждане на батериите и ще обслужва някоя от градските линии. Това съобщи Весела Шаранкова, зам.-председател на клъстър „Инвеститори в зарядна инфраструктура и електрически превозни средства“. За инициативата е разговаряно с кмета Пламен Стоилов, тестът ще започне след септември и ще продължи от един до три месеца, като трябва да приключи преди влизането в сила на новата система за следене на пътникопотока в Русе.
Шаранкова бе в Русе, за да представи пред гражданите предимствата и удобствата на електромобилите, както и да се намери форма за партньорство с общината за определяне на позиции за поставяне на зарядни станции. 
Изграждането на такива станции е спорен въпрос, защото прилича на определяне на кое е първичното - яйцето или кокошката, посочи Шаранкова. Тя обясни, че кметове в страната искат гражданите да си купят електромобили, за да се види колко са и дали е изгодно да се строят зарядни станции. Клиентите на клъстъра пък искат да видят с очите си станциите и тогава да си дадат парите за електромобили. Точно този казус засега спира купувачите, но в края на миналата година в страната са регистрирани 497 електрически коли, а зарядните станции са 24, уточни Весела Шаранкова.
Вчера пред Съдебната палата бе представено „Рено Канго“ с електрически двигател, което изминава 150 км с едно зареждане. Цената му е доста солена - 56 000 лева, но има и по-евтини версии с две пътнически места.