След ревизията във ВЕИ сектора са установени над 190 случая на централи, които са изградени с европейски средства и въпреки това получават висока цена за електроенергията. От първите две проверки по тази тема се оказа, че над 30 млн. лв. са взети неправомерно, като става въпрос не за големи централи, а за средни такива. Това каза депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов на пресконференция в Русе. Той коментира, че логиката е да се получава висока цена заради неатрактивна инвестиция, но в случая не е така. Същевременно ЕС отпуска пари за неатрактивни инвестиции и те вземат и от двете места, допълни още той.
На въпрос на „Утро“ дали сред проверените 190 фирми има и на депутати, Веселинов не се ангажира да коментира, но посочи, че има случаи, в които фирмите са притежание на техни близки или роднини. 
За патриотите остава нерешен въпросът с двете американски централи - „Марица Изток“ 1 и 3, тъй като предоговореното намаление на цената е недостатъчно. Не е нормално две централи да правят оборот от 1 млрд. и 43% от него да е чиста печалба. Смятаме, че договорите на тези две централи трябва да бъдат прекратени и Патриотичният фронт подготвя законодателна инициатива в тази посока, каза още депутатът. 
Той бе категоричен, че повишение на цената на тока не трябва да има, като допълни, че подобно е и намерението на министър-председателя. Ако до края на месеца не се открие достатъчно основание за намаляване на претенциите на енергодружествата и не бъде гарантирано, че цената на тока няма да се повиши, ние ще искаме още поне три месеца отсрочка, за да дадат резултат всички мерки, които предлагаме, каза Веселинов, като допълни, че и в това отношение отново имат подкрепата на правителството. 
Предложената мярка за Фонд за енергийна сигурност е много сурова идея. Предлага се да се пълни с такса от енергопроизводители, но това не е достатъчно, каза за „Утро“ депутатът. 

 

Депутатът излиза срещу Пламен Стоилов на изборите

Едва ли някой ще бъде изненадан от кандидатурата, която ще бъде представена официално до края на месеца. Всички знаете кой е единственият кандидат, който на този етап може да спечели изборите в Русе като опонент на ГЕРБ. Това коментира областният координатор на ВМРО и общински съветник Галин Григоров по отношение на кандидатурата на Патриотичния фронт за кмет и общински съветници на изборите на есен. Той не назова конкретно име, но от месеци най-спряганото име е на депутата Искрен Веселинов. 
Григоров уточни, че патриотите ще се явят заедно на местните избори, като все още текат разговори с други демократични организации. Очаква се следващите дни да стигнем до съгласие и да имаме яснота в какъв формат ще играем, допълни той. 
Веселинов пък подчерта, че листата за общински съветници е готова, но все още не е подредена.