Възрастен мъж се оказал с няколко договора за изплащане на техника и мобилни телефони, без изобщо да е сключвал сделки. Впоследствие станало ясно, че в схемата го забъркал неговият син.
Синът, който „уредил“ баща си с месечни вноски, накарал двама мъже, на 51 и на 53 години, да се представят за баща му. В родителската роля единият отишъл в магазин за техника, показал личната карта на бащата и се представил за него. Изтеглил стоков кредит, слагал подписи по документи и в крайна сметка взел техника на изплащане.
По подобен сценарий се развила историята и при другия мъж. Отново с личната карта на бащата мъжът сключил няколко договора с мобилен оператор, срещу които получил и телефони.
Мобилните апарати и техниката отишли в ръцете на сина, а вноските за тяхното изплащане легнали на плещите на нищо неподозиращия баща. Възрастният човек научил, че се е сдобил със стоки на изплащане, след като кредиторите започнали да го търсят. Той обаче така и не започнал да плаща, тъй като нямал никакви пари.
За историята от края на 2013 година двамата мъже, които са се представяли за възрастния баща и от негово име са сключвали сделки, вече получиха присъдите си. Те се признаха за виновни и сключиха споразумения с прокуратурата. Единият отнесе 3 години пробация, като всяка година ще трябва да полага 200 часа общественополезен труд. Другият също бе наказан с пробация, но за срок от 1 година и половина и 150 часа безвъзмездна работа в рамките на 1 година. Присъдите са окончателни. 
Делото срещу сина-подстрекател, който накарал двамата мъже да извършат документните измами, продължава.