Русе ще узнае да края на юли дали ще бъде одобрен за европейски град на спорта през 2016 година, стана ясно на специална пресконференция вчера. Официалните резултати обаче ще бъдат обявени на 18 ноември, когато Европарламентът ще се събере за специално заседание. Участие в пресконференцията взеха кметът Пламен Стоилов, заместникът му Иван Григоров, президентът на европейските градове и столици на спорта Джан-Франческо Лупатели и зам.-министърът на спорта Калин Каменов. 
Официалната кандидатура на Русе - единствената за България, бе поставена с презентация, на която присъстваха треньори, спортисти, клубни председатели и деятели.
Разглеждаме нашата кандидатура като възможност да поставим акцент върху масовия спорт. Преди 4 години трудно можехме да имаме подобни претенции, но с направените инвестиции в спортната инфраструктура спокойно можем да гледаме напред, заяви кметът Стилов.
Той подчерта, че в плановете на общината включват изграждане на нови площадки през всяка следваща година, работа по построяването на покрит басейн с олимпийски размери, чийто терен вече е ясен, размразяване на проекта в училище „Васил Левски“ за зала с покрит басейн и ремонт на стадионите. 
Ние сме на прав път и с подкрепата на правителството ще направим още много. Спортът е най-доброто средство за борба с наркотиците, алкохола и наднорменото тегло при децата, каза кметът.  
Той разкри, че заявките за спортни събития в зала „Арена Армеец“ валят една след друга. Тя ще даде терен за крупни прояви на различни федерации, а и ще бъде домакин на световно първенство по спортни танци.
Г-н Лупатели определи кандидатурата на Русе като „силна и положителна“. Той поздрави екипа на общинската администрация, но даде да се разбере, че „предстои още много работа“. 
„Русе се преобразява с всеки ден. Имате нашата подкрепа. Вашият град заслужава да е европейски център на спорта“, заяви зам.-министърът Калин Каменов.