Тормозът от ученици и родителите им вече е ежедневие за голяма част от българските учители.

Нова ТВ разказва историите на трима бити учители - учителят по български г-н Деневски от Велико Търново, началната учителка г-жа Рачева от Шумен и преподавателката по английски г-жа Чулова от Пловдив. 

Учителката по английски от София и учителя от Велико Търново са били нападнати от свои ученици, а учителката от Шумен е била пребита от баща на третокласник.

Според статистика, разпространена наскоро от Синдиката на българските учители, близо половината от учителите в българските училища - 45%, са жертва на психически или физически тормоз от своите ученици, от родителите им или от своите висшестоящи.

Статистиката е още по-зловеща за преподавателите в детските градини - там от тормоз се оплакват около 65%.

Голям проблем е отношението към тези инциденти - от репортажа става ясно, че в самите училища няма реакция, за да не повлияе лошата слава на делегираните им бюджети. 

За учителите, станали жертва на побои, също има дълготрайни лоши последствия, ако се оплачат публично - за тях става много по-трудно да си намерят работа.

Г-жа Рачева, която е била пребита от баща на свой ученик, казва, че вината не е в децата, а в лошия пример, който им се дава и в липсата на мерки от институциите. След нанесения й побой тя е лежала в болница със сътресение на мозъка, но нападателят й отрича да я е бил и последствия за него все още няма.