„От Ветово съм. На всички е ясно какво става там. Но не съм извършил телефонната измама. Просто взех телефона, който беше оставен. Той е на другия обвинен в измамата Димо, а неговата сестра ми е жена. Не исках да зареждам ваучер на моя телефон и да харча пари, затова реших да звънна от телефона на Димо на трима мои приятели. Говорихме си, разбрахме се да се видим и да отидем до Русе да напазаруваме. След това Димо е извършил престъплението със същия телефон. Но полицаите извикали да питат моите приятели кой им се е обаждал и те казали, че съм аз. А после всичко беше приготвено срещу мен, бях задържан и оставих 5 деца. Слава Богу, че след 10 дена Димо реши да признае какво наистина е станало, но аз все още съм в ареста вече 8 месеца“, заяви пред състав на Русенския районен съд 31-годишният Атанас Атанасов. Той и Димо са обвинени в рекордно нагла телефонна измама на 80-годишна жена, от която се твърди, че са успели да измъкнат 27 000 лева.
Адвокатът на Атанас поиска пускането му под домашен арест, като посочи, че престъплението, за което е обвинен, е грозно. По-тежка от него обаче била грешката, а съдът можел да допусне грешка по отношение на факта кой е автор на измамата.
„Не е доказано нито пряко, нито косвено авторството на деянието. А предположенията не вършат работа в наказателното право“, заяви защитникът.
Прокуратурата отчете, че Атанас е многократно осъждан, има риск отново да извърши престъпление, ако бъде пуснат от ареста, затова трябва да продължи да бъде под ключ. Посочено бе и че срещу ветовчанина текат различни дела в страната. Ако бъде признат за виновен, Атанас може да получи между 3 и 10 години затвор. Заедно с него за измамата в ареста лежи и Димо.
 Атанас, който има 9 присъди, заяви неформално пред „Утро“, че всичките му осъждания са за каране без шофьорска книжка. Имал изкарано свидетелство, но било отнето и призна, че не може без кола и трябва да кара децата си, затова сяда зад волана в разрез със закона. Имало и само едно дело срещу него извън Русе, което също било за каране без книжка. Минути след това обаче съдът опроверга твърденията му, като посочи, че Атанас е осъждан за различни престъпления, включително и за измама, и е лежал в затвора. Последно излязъл на 28 февруари 2014 година. И макар досега да не се е укривал от правосъдие и полиция, опасността да извърши друго престъпление била голяма. Магистратите сметнаха, че няма основания Атанас да бъде освободен от ареста в по-лека мярка за неотклонение и потвърдиха задържането му. Решението може да се обжалва.