Под съпровода на общинския духов оркестър министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова разгледа и откри официално обновената улица „Александровска“ и площадите „Батенберг“, „Хан Кубрат“ и „Елиас Канети“. След тържествена церемония и водосвет за здраве лентата беше прерязана от министър Павлова, кмета Пламен Стоилов, депутата Пламен Нунев и главния архитект на общината Живка Бучуковска, а отец Марин и свещеници благословиха площада.
Това е поредното ми посещение в Русе, но днес виждам Русе преобразен, разцъфнал и освен своя дух, който градът притежава, мисля, че Русе възвърна своя блясък на перлата на Дунав, каза Павлова. Тя подчерта, че благодарение на усилието и желанието на кметския екип градът реализира проекти за 67 млн. лв. за подобряване на градската среда, за развитие на интегрирания градски транспорт, проекти по трансграничното сътрудничество, както и в социалната, културната и здравната инфраструктура. 
Екипът и общината изградиха своя капацитет и именно затова още в първите дни, след като новата оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 беше одобрена, подписахме споразумение и делегирахме пълното си доверие, право, правомощие и финансиране за новия програмен период в размер на 56 млн. лв. на Общината. Тя сама ще избере своите проекти, за да може те да се реализират по най-добрия начин за града. Уверена съм, че в следващите месеци и години кметът и екипът му ще реализират тези проекти, за да довършват развитието на градската среда и да може Русе да продължава да разцъфва, защото Русе и русенци го заслужават, каза регионалният министър. 
Стоилов подчерта, че щастливите и усмихнати лица на присъстващите, както и високата оценка на русенци за проекта са най-важни. Събитието се случи, защото имахме пълната подкрепа на правителството в лицето на Борисов и най-вече на регионалния министър Лиляна Павлова. Само аз и екипът си знаем колко ни струваше всеки един спечелен проект, но при всяка една трудност и проблем ние имахме категоричната подкрепа на министър Павлова, каза кметът. Кметът подчерта, че той и екипът му с огромна надежда очакват новия програмен период, тъй като са готови с инвестиционните проекти, които ще надграждат постигнатото досега.От един изоставащ град в момента сме град лидер и претендираме с абсолютно достойнство и самочувствие за водещ град в България, категоричен бе Стоилов.
Общата стойност на проекта за благоустрояване на централната градска зона е на стойност 5 408 005,67 лева, като финансирането по оперативна програма „Регионално развитие“ е в размер на 4 750 000 лева. Разрешението за ползване е от 5 юни. 
След церемонията по откриването на реконструираната централна част Лиляна Павлова посети „Арена Русе“ и кръговото кръстовище, за да види докъде е стигнало строителството, и след това огледа и обновения бул. „Тутракан“, който беше открит миналия месец. 

Министърът: Радвам се, че кметът се е заел
и с рушащите се сгради по „Александровска“


По отношение на старите сгради и рушащите се балкони, които загрозяват обновената ул. „Александровска“, регионалният министър Лиляна Павлова коментира, че Общината не е безсилна и вече е предприела мерки. Законът й дава право да издава протоколи и предписания собствениците да приведат фасадата в безопасен и добър вид, независимо дали сградата е паметник на културата, или не. Ако това не се случи, кметът може да направи укрепването на сградата и да я обезопаси, след което сметката се предявява на собствениците, които са длъжни да я платят, обясни Павлова. Тя допълни, че не всички общини могат да си го позволят, но се радва, че кметът Пламен Стоилов е поел тази инициатива. 
По повод Националата програма за саниране Павлова заяви, че вече има над 1000 сключени договора и одобрени сгради за финансиране, а почти 1300 са тези, които са подали заявления за одобрение и финансиране. Над 2000 са сдруженията в цялата страна и всичко това ни дава увереност, че към края на годината ще надминем 2000 сгради като брой. Банката за развитие отпусна допълващо финансиране към тази програма в размер на 150 млн. евро. Отделно от това ние вече сме водили преговори с Европейска инвестиционна банка и с немската банка KFW и виждам, че тази програма има своя потенциал и се разраства, коментира регионалният министър, като допълни, че Русе също участва активно в този процес, макар и не с толкова много на брой сгради. По отношение на Европейската програма за саниране тя изрази надежда до края на годината по нея да бъдат санирани 150-180 сгради.