Не става дума за инцидентно и моментно подпиране на кормилото на велосипеда от страна на подсъдимия, а за целенасочени действия от негова страна за отмъкване на дамската чанта и вещите в нея. Той се пресегнал и хванал дръжката на чантата, дърпал я в продължение на около 10 секунди, като спрял едва при намесата на полицейските служители и рязкото извиване на кормилото от страна на жената. Така Русенският районен съд отхвърли като абсурдна версията на крадеца, че се бил хлъзнал по заледената настилка и по инстинкт се подпрял на колелото на минаваща по улицата жена. Мъжът докрай твърдеше, че не е искал да обира велосипедистката, но съдът обърна внимание, че твърденията му са голословни. Магистратите изтъкнаха, че ако улицата е била заледена, то жената е нямало как да кара велосипеда си. Затова сметнаха, че действията на мъжа се отличават със значителна дързост и въпреки съпротивата на колоездачката, престъпното посегателство било прекратено едва при намесата на полицейските служители, които станали случайни свидетели на случващото се. 
Екшън сцената се разигра на 10 януари около 23 часа на кръстовището на улиците „Кирил Старцев“ и „Княжеска“. Жената се прибирала от работа и била закачила на кормилото на велосипеда пазарска торба и дамската си чанта с пари и вещи за едва 87 лева. Мъжът с 1.5 промила алкохол я набелязал като жертва и тръгнал да дърпа чантите. За негов лош късмет в района пеша обикалял полицейски наряд, който се намесил в точното време за предотвратяване на кражбата. 
Случаят се завъртя по инстанциите като първо съдът наказа крадеца с половин година условно. Втората инстанция върна делото за ново разглеждане. Повторното му стартиране приключи с осъдителна присъда, но с по-леко наказание - 1 година пробация. Присъдата е на първа инстанция.