Трима цигани от Ветово влизат в затвора за нагла измама на стойност 22 400 лева на 83-годишна баба от Долна Оряховица. Венцислав М.-Папардака /22 г./ ще прекара 8 месеца зад решетките, а аверите му Панайот П. - Шишкото /23 г./ и Димитър М.-Нижмито /47 г./ получават от 6 до 10 месеца престой в затвора. Присъдите са на Районния съд в Горна Оряховица и не подлежат на обжалване. По същото дело условно наказание получава и 26-годишният Митко Д. от Ветово, който също е участвал в схемата. И четиримата мъже са част от група за телефонни измами, чиито тартор бил 31-годишният Атанас А.- Шотлуто, съобщи онлайн изданието на „24 часа“.
Разследването срещу наглата група започнало през май м.г. Полицията установила, че в продължение на близо два месеца 83-годишната Йорданка Недева от Долна Оряховица давала големи суми на измамниците за измислена операция на близък човек. Всичко започнало с обаждане на плачещ женски глас на домашния телефон на баба Йорданка. Тя припознала в гласа снаха си, която по това време живеела със сина й в САЩ. От дума на дума баба Данка дала на мошениците цялата им нужна информация и те започнали измамния си театър. 
„Снахата“ обяснила, че е получила сериозно заболяване, но в Америка всичко е много скъпо и ще се наложи да се върне за операция в България. Дори била се свързала с лекар. След това на бабата се обадил „д-р Николов“ от болницата във Варна. Той описал подробно предстоящото лечение, взел адреса на Йорданка и между другото поискал 3000 лева.
Бабата ги предала на непознат до дома си, но измамниците усетили, че са намерили златна кокошка и решили да я оскубят докрай. Телефонните обаждания продължили и „докторът“ постоянно намирал предлози да измъква още и още пари - за самолетни билети от Щатите, за усложнения след операцията, за рехабилитация, та дори и 4700 лева за бъдещо лечение на самата баба. Междувременно започнали да й се обаждат от името на сина й, за да разберат дали се е усетила и да й внушат да изпълнява всички указания по телефона. И баба Данка не само вярвала на всичко, а дори продавала ниви, за да дава исканите й суми.
След упорита работа криминалистите от Горна Оряховица успели да изловят всички от групата. Открили дори Нижмито, който междувременно духнал в Гърция. Мургавите артисти успели да съберат и върнат на бабата по-голямата част от парите и сключили споразумение с прокуратурата за по-ниски присъди.
Делото по отношение на Шотлуто и авера му Никола Чилито все още не е приключило.