603 домакинства ще присъедини „Топлофикация Русе“ към мрежата си до края на годината, съобщи вчера изпълнителният директор на дружеството Севдалин Желев. За обслужването им ще се изградят 50 нови абонатни станции. Желаещите са много повече, но инвестицията, която трябва да се направи, е между 2 и 3 милиона лева, така че останалите ще останат за догодина, когато кампанията ни ще продължи, каза той.
„Топлофикация Русе“ печели нови клиенти благодарение на уникалната си оферта, която влезе в сила от 1 юли. Както „Утро“ писа, за 1 куб. топла вода вече се плащат 8 лева, 2 кубика струват 12 лева, а 3 и повече - 15 лева с ДДС. Дружеството се надява благодарение на отстъпката да вдигне потреблението поне с 1 кубик на абонат. По този начин ще се намали процентът загуби по мрежата, а КПД-то ще се вдигне нагоре, тъй като по-голяма част от произведената енергия ще отговаря на изискванията за високоефективно производство. Така по-малките приходи от продажба на топлоенергия ще се компенсират, обясни Желев. „Топлофикация Русе“ е заявила по-високо от миналогодишното потребление пред Комисията за енергийно и водно регулиране, поради което квотата на дружеството за високоефективно производство бе увеличена от 117 хил. Мвтч на 180 хил. Мвтч.
1,50 лева на квадратен метър ще бъде таванът на сметката за парно през зимата, като в сумата влиза и плащането за сградна инсталация. Така един среден апартамент от 60 кв.м ще плаща максимум 90 лева с ДДС за отопление независимо от потреблението си. 
Сградна инсталация ще плащат обаче тези, които са свалили радиаторите си. Отстъпки няма да има и за нередовните абонати, които закъсняват с плащанията. 97% от клиентите на дружеството са редовни и те ще могат да видят още във фактурата си за август колко струва действително потребената от тях енергия и колко е отстъпката, която ние им даваме, каза Желев.
По важния въпрос докога ще се прилагат тези тавани за цените, изпълнителният директор на „Топлофикация Русе“ бе категоричен, че те ще важат поне до 30 юни 2016 г. Ако не настъпят отново някакви драстични промени в нормативната уредба и методиката на КЕВР, тези отстъпки ще продължат да действат и в следващите години. Те са от полза както за гражданите, така и за нас и ще направим всичко възможно да ги запазим, увери Желев.