Кампания срещу придобиващите все по-голяма популярност фондации, асоциации и организации, които се възползват от жертви на катастрофи, трудови злополуки и тежки инциденти, като им обещават безплатна правна помощ и добро обезщетение, стартира Русенската адвокатска колегия. Юристите вече са изпратили писма, чрез които търсят съдействие от директорите на ОД на МВР и МБАЛ. Причината - в двете институции се рекламира дейността на подобни структури, разлепени са плакати и информационни материали.                
Данните показвали, че в повечето случаи от служители на полицията и болницата изтича прясна информация за инциденти със смъртни случаи и тежко пострадали и първи за „апетитната“ хапка научавали представителите на въпросните асоциации. Те на момента откривали роднини на пострадалите и с обещания за безплатни адвокатски услуги ги убеждавали настойчиво, а и понякога притискали, да подпишат запис на заповед, пълномощни и различни обвързващи ги документи.
„Това се случва, докато хората са разстроени и не могат адекватно да преценят какво правят и какви са възможностите пред тях. Трябва обаче да знаят, че безплатен обяд няма“, категорични са адвокатите от русенската колегия. И обясняват, че от подобни услуги близките на пострадалите са въвеждани в тежки заблуди относно правата и реалните проблеми, които имат, пътищата за разрешаването им и очакваните резултати.
А целта на упражнението за асоциациите е една - вземане на процент от обезщетенията, които съдът присъжда на роднините на загиналия или тежко ранен в катастрофа например. Обикновено обезщетенията започват от няколко хиляди и достигат до 100 000, дори и 200 000 лева в отделни случаи. А тарифите на организациите с посредници започват от прибиране на 15% от сумата и стигат до вземане на половината от присъдената компенсация, твърдят юристи.  
Затова от колегията смятат, че би било добре да се преустановят контактите на полицейските служители и разследващи с лица, които не са близки и роднини на пострадалите, нито пък техни адвокати. Юристите са готови и да осигурят свои представители за участие в учебни форми с полицаи с цел повишаване на техните познания за гражданско-правните отношения. И в болницата, и в полицията колегията предлага да се раздадат техни листовки, които описват правата на пострадалите и начините, по които някой може да се възползва от тежкото им положение.   
Проблемът е голям и вече от немалко години, твърдят адвокатите и затова планират мащабна разяснителна кампания в медиите и чрез информационни материали. От колегията са категорични, че е неприемливо, а и законът забранява, между адвокат и клиент да действа посредник, който в случая търси близки на пострадали и предлага правна помощ. 
„Това е нелоялна конкуренция на адвокатската дейност, тъй като представителите на организациите не са адвокати, нямат необходимата правоспособност и квалификация. По този начин увреждат интересите на гражданите и те не могат да направят информиран избор“, заяви за „Утро“ председателят на Русенската адвокатска колегия Николинка Мянкова. И допълни, че пострадалите не могат да изберат кой адвокат да наемат при стартиране на делото, тъй като вече са се обвързали с асоциацията, която ги е издирила светкавично бързо.
До проучване на ситуацията адвокатската колегия е стигнала след получени сигнали от техни клиенти, които вече са минали по този път и са се опарили. Юристите са започнали да ровят около една от асоциациите и смятат, че прокуратурата също има работа в подобни случаи.
„На всеки човек ще му се даде правна помощ и за всеки социално слаб ще се намери адвокат. Държавата е предвидила средства за подобни случаи. Такава помощ обаче дават само адвокати, не и други лица“, допълни Мянкова и посочи, че на година колегията има над 1000 искания за правно консултиране.