Една много красива жена е гордостта на поляците, които й посвещават не само един от най-прочутите си сладкиши, но и цяла козметична серия. Пани Валевска е останала в историята на страната като фаворитката на Наполеон, от когото успява да измоли много отстъпки за родината си.
Мария Лещанска става Валевска на 16 години, когато я омъжват за 70-годишен богат вдовец, като по този начин обеднялото й семейство плаща дълговете си и запазва имението си. Говори се, че по това време младото момиче било бременно, но възрастният й съпруг дава името си на детето й, както по-късно прави и със сина на Наполеон. 
Императорът за първи път я вижда на един бал и веднага е пленен от красотата и аристократичния й финес. Наполеон е известен с многото си любовници, с които лекува болката си от постоянните изневери на Жозефина. И въпреки че настоятелно търси близост с Мария, тя дълго време му отказва. Стига се до там, че влиятелни поляци отиват при нея и я молят да отговори на императорското ухажване, като по този начин издейства свободата на Полша.
Жертвата в името на родината много скоро се превръща в истинска и дълбока любов към Наполеон, а той открива в своята Мариша жената, която винаги е търсел - безкористна и способна на искрени чувства. Двамата се наслаждават един на друг, Мария му ражда син, а той я отрупва с благоволението и любовта си. Единственото, което й отказва, е свободата на Полша. Бонапарт прави много отстъпки за родината на своята любима, но не възстановява целостта и независимостта й. 
Когато Наполеон е заточен на остров Елба, Мария Валевска не се поколебава да го последва там заедно с 4-годишния им син. Тя е до Наполеон и в неговите „сто дни“. 10 дни след поражението при Ватерло императорът я вика, за да се сбогуват. Мария го моли да й разреши да го последва в заточението му на остров Света Елена, но той категорично отказва. Това е краят на тяхната любов, те повече никога не се срещат.
Две години по-късно пани Валевска умира, преди да навърши 30. След 4 години на небето се преселва и Наполеон.
Историците са категорични, че Мария Валевска е единственото сериозно увлечение на императора, като не се смята любовта му към Жозефина. Тялото на пани Валевска е погребано в Полша, но не и сърцето й - то е погребано в известното гробище Пер Лашез в Париж.
 

Пани Валевска

Необходими продукти:
за масления блат:

500 г брашно
250 г студено масло
100 г пудра захар
1 ч.л. бакпулвер
6 жълтъка

за белтъчния блат:
6 белтъка
150 г пудра захар
1 с.л. царевично нишесте
щипка сол
допълнително:

150 г филирани бадеми
сладко от касис
за крема:

1 л прясно мляко
150 г захар
1 шушулка ванилия
70 г нишесте
100 г брашно
4 жълтъка
2-3 с.л. Амарето
1 с.л. бадемова есенция
200 г меко масло

Начин на прлиготвяне:
Масленото тесто се замесва от изброените съставки, разделя се на две равни части, завива се в найлоново фолио и се прибира в хладилник за един час.
Докато тестото се охлажда, се сварява кремът, който също трябва да е напълно охладен, преди да се сглоби тортата. Може да се приготви от предния ден, тъй като количеството е голямо и изстива бавно.
Половината от млякото се смесва с жълтъците, брашното и нишестето, а към другата половина се добавят захарта и ванилията. Слага се на котлона да заври и на тънка струйка се добавя към жълтъчната смес. Всичко се връща на котлона и се вари на умерена температура при непрекъснато разбъркване, докато кремът се сгъсти. Сваля се от огъня, покрива се с фолио плътно по повърхността на крема, за да не хваща коричка, и се оставя да изстине напълно.
Маслото се разбива с миксер до побеляване и към него постепенно се добавя изстиналият крем, докато се получи гладка еднородна смес, към която се добавят бадемовият аромат и алкохолът.
Белтъците се разбиват на сняг непосредствено преди печене. Към тях се добавя щипка сол или няколко капки лимонов сок и се разбиват, като постепенно се добавя пудрата захар. Накрая се добавя царевичното нишесте и се разбърква внимателно.
След като масленото тесто е добре охладено, се разстила в две форми за печене, покрити с хартия. Намазва се със сладкото, а върху сладкото се нанася пласт от разбитите на сняг белтъци. Поръсва се с бадеми и се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса  за 40 минути.
След като блатовете са напълно изстинали, тортата се сглобява. Единият блат става основа, върху него се изсипва кремът, а вторият блат се поставя отгоре. Най-добре е сглобената торта да пренощува на хладно или да се остави за поне 4 часа в хладилник.