Най-честите бактериални инфекции са бактериална дизентерия, салмонелоза, ешерихиози, ротавирусни гастроентерити. Дизентерията е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от дизентерийните бактерии. Инкубационният период е от няколко часа до осем дни. Салмонелозата е широко разпространено чревно заразно заболяване, което може да е причинено от над 1000 разновидности салмонела. Обикновено инфекцията е на животни и човек се заразява с консумация на хранителни продукти от животински произход, но също така от вода, зеленчуци, плодове. Най-честата форма на салмонела е салмонелен гастроентерит.
Причинител на ешерихиози са ентеропатогенни бактерии - ешерихия коли, с голяма устойчивост във външната среда. Те предизвикват остри стомашно-чревни инфекции, а заразата е по фекално-орален механизъм.
Най-честите остри чревни инфекции в ранна детска възраст се причиняват от ротавируси, а източник на заразата е болен и здрав вирусоносител, по фекално-орален път.
Инфекциите протичат с голямо разнообразие на симптоматиката, в зависимост от болестта и от имунната система на заразените. Най-честите симптоми са разстройство, повръщане и висока температура. Разстройството започва или преди повръщането, или малко по-късно и често е придружено от болезнени стомашни спазми. Изпражненията са воднисти и миришат неприятно. Чрез повърнатите материи и многократните изхождания се губят вода и соли, което води до дехидратация и сериозно увреждане на тъканите. Най-застрашени от обезводняване са малките деца, хората с хронични болести, бременните и възрастните. Докато спре повръщането, добре е да пиете само чай и вода. Ако разстройството и честото повръщане продължат повече от два дни, потърсете лекар.