Д-р Румен Петков е родом от Плевен. Завършил е Медицинския университет в родния си град. Има защитени специалности по гастроентерология и вътрешни болести. 10 години е работил в гастродиагностичното отделение в Медицинския университет в Плевен, а от 2009 година е на работа в Многопрофилната болница в Русе като гастроентеролог в ендоскопския кабинет. От 22 април д-р Петков е началник на Трето терапевтично отделение по гастроентерология и хемотология в МБАЛ-Русе.

- Д-р Петков, лятото освен сезон на отпуските е сезон и на стомашно-чревните болести. Само горещото време ли е причината за тези инфекции?
- Процентът на стомашно-чревните инфекции през летния сезон е по-голям поради няколко обстоятелства, които ги благоприятстват. На първо място това е високата температура, която създава проблеми със съхранението на храната и хранителните продукти. Колкото и да сме внимателни, ние сме изложени на риск останала от поредно ядене храна да тръгне да се разваля и като попадне в стомаха, да започнат да се развиват чревни инфекции. 
Отделно лятото наистина е периодът на масовите отпуски, в курортите се събират много хора и тези места се превръщат в огнища на заразяване с ентероколити, причинени от стафилококи и стрептококи. Много голям е и процентът на разпространение на различните щамове на бактерията ешерихия коли. Получените чревни инфекции се характеризират с отпадналост, повръщане, висока температура и диария. Другата причина за разпространението им е, че много хора започват самолечение, но с това те само създават условия болестта да се развива още повече и накрая идват при нас обезводнени и в много лошо състояние.
- Как могат да се предпазят русенци от тези бактерии?
- Като консумират повече плодове и зеленчуци, но след стабилно измиване. Поддържането на добра лична хигиена също е задължително през летния сезон. 
- Какви други болести спохождат съгражданите ни след преминаване от зимния към пролетно-летния сезон?
- Заболяванията на стомашно-чревния тракт през пролетния сезон са хронични. Това са язви, колити и гастрити, които не се лекуват напълно при кризи и остават в латентни състояния, които при определени фактори водят до рецидиви. Това важи особено в прехода от зимата към пролетта, когато повишаването на температурата действа на отслабналата вече имунна система. Така се създават условия за обострянето на стари язви и болките са нетърпими. Колитите и гастритите пък се обаждат, защото през зимата са се консумирали твърде мазни храни, а през пролетта хората преминават към по-леки храни и пресни салати, които започват да дразнят дебелото черво и да им създават дискомфорт.
- Какво могат да направят болните, за да предотвратят или поне да облекчат страданията си?
- Важно е да знаят, че през пролетно-летния сезон е добре да приемат пробиотици. Пазарът е пълен с най-различни видове. Те възстановяват чревната флора, облекчават симптомите на стомашно-чревните болести и създават защита срещу болестотворните бактерии и вируси. 
- Колко пациенти имате в момента в отделението?
- Всичките 32 легла в двата сектора в отделението - гастроентерологичния и хемотологичния, са запълнени. В хематологичния пациентите основно са с левкемии, таласимии, хемофилии и порфирии. Има и случаи на анемии, които след уточняване на причината в повечето случаи се прехвърлят в гастросектора.
- Персоналът достатъчен ли е?
- В отделението работим пет лекари гастроентеролози, от които трима са със специалност и двама специализират в момента. В хематологичния сектор има трима хематолози, от които двама със специалност и един специализиращ. Медицинските сестри са 10, но като цяло персоналът не е достатъчен. Аз обаче твърдо вярвам, че новото ръководство на Многопрофилна болница Русе ще реши проблема с намиране на подходящ персонал.